Notícies

La Casa de Cultura acull l'exposició «Per molts anys, malparits!», que celebra els trenta anys del disc Ben endins de Sopa de Cabra

Foto : Fotos: Pere Duran

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha participat en la inauguració de la mostra, que explica la història del disc més emblemàtic del grup amb imatges, vídeos i material inèdit

El 10 de maig del 1991, Salseta Discos publicava un dels àlbums més emblemàtics de la música en català. El primer disc en directe de Sopa de Cabra, Ben endins, va ser enregistrat a finals de febrer del mateix any a la Sala Zeleste (actualment Razzmatazz). Va ser el tercer elapé del grup gironí, i és considerat el disc més venut de la història del rock català. 

El doble àlbum va ser un èxit de vendes des del seu llançament, i amb el temps ha venut més de 130.000 còpies. L'exposició «Per molts anys, malparits!» recull fotografies, vídeos i material commemoratiu per celebrar les tres dècades del seu llançament, i coincideix amb la gira de Sopa de Cabra de celebració dels trenta anys del disc.

Aquest migdia s'ha inaugurat la mostra a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Hi ha intervingut el vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, que ha destacat: «Ben Endins és un disc que ha marcat tota una generació i és fantàstic poder-nos transportar als anys noranta amb aquesta exposició. A la Diputació, donem suport a iniciatives com aquesta, que permeten destacar la importància de la música en català, més enllà dels concerts». A l'acte, també hi han assistit, entre d'altres, els integrants de Sopa de Cabra. 

La mostra es podrà visitar a la Casa de Cultura fins al 5 de novembre, i ha estat produïda i comissariada pel Grup Enderrock, amb el suport del festival Strenes. L'exposició presenta imatges inèdites dels fotògrafs Francesc Fàbregas i Xavier Mercadé, vídeos del concert, així com material gràfic promocional (cartells, entrades, acreditacions, etc.).

Entre els objectes exposats, cal destacar el quadre original del qual es va extreure la portada del disc Ben endins, obra de la dissenyadora i pintora Alícia Villuendas; el Disc de Platí original que acredita les 100.000 còpies venudes, juntament amb l'acreditació expedida per SGAE, i la guitarra acústica amb la qual Josep Thió va interpretar «Si et quedes amb mi» i «El boig de la ciutat» en el concert.

«Per molts anys, malparits!» també revisa el context musical de l'època i destaca els quatre discos més remarcables que van néixer el 1991 de grups instal·lats a les comarques gironines: Raons de pes (Salseta Discos), d'Umpah-Pah; L'últim segell (Picap), de Sangtraït; Kitsch II (Audiovisuals de Sarrià), de Kitsch, i És blau es fester (PDI), de Ja T'Ho Diré.