Notícies

El vicepresident segon, Albert Piñeira, participa a la inauguració del festival Begur Indià

Foto : El vicepresident segon, Albert Piñeira, participa a la inauguració del festival Begur Indià

El festival s'ha presentat com a alternativa a la tradicional Fira d'Indians de Begur, adaptada a la situació sanitària

Begur Indià ha ofert una cinquantena de propostes musicals i culturals amb el fet indià com a protagonista

El vicepresident segon i diputat delegat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va participar divendres en la inauguració del festival Begur Indià, que va tenir lloc fins al diumenge a la vila empordanesa. Aquest festival musical i cultural s'ha programat enguany com a alternativa a la tradicional Fira d'Indians, per adequar-se a la situació sanitària causada per la COVID-19.

En la inauguració, Albert Piñeira va recordar com la història, la cultura i l'arquitectura de Begur estan estretament lligades al fenomen dels indians, aquells catalans que van marxar en bon nombre a fer les Amèriques durant el segle XIX, i que van tornar als seus pobles amb la fortuna guanyada en terres americanes. El vicepresident segon va lloar així mateix la dedicació de la vila a promoure i dinamitzar la seva singularitat cultural. 

També van participar en l'acte l'alcaldessa de Begur, Maite Selva; el regidor de Promoció Econòmica i Turisme de Begur, Eugeni Pibernat, i la convidada d'honor, Patrícia Plaja. Igualment hi van assistir el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calatayud; l'agregat cultural de l'Ambaixada de Cuba, Ernesto Valdés, i membres de l'equip de govern municipal. 

Música, exposicions, tallers i teatralitzacions

De divendres a diumenge, el festival va oferir una cinquantena de propostes culturals amb el fet indià com a protagonista. D'entre l'ampli programa hi destaquen visites guiades al patrimoni arquitectònic indià de la vila, teatralitzacions en ple carrer, exposicions, projeccions de documentals, tallers infantils i una oferta musical que inclou diferents estils cubans o de llegat indià, com el son, la salsa, la rumba o les havaneres.

Hi han actuat, entre d'altres, Lucrecia, la polifacètica actriu i cantant cubana resident a Catalunya, que hi ha presentat el seu darrer treball, Lucrecia de mil maneras; el grup catalano-cubà establert a Girona Ajiako Cubano o els barcelonins Guantánamo Free. També hi han destacat els espectacles del Neus Mar i Emilio Sánchez Quartet, amb el seu repertori de boleros i havaneres, o l'homenatge a la mítica Celia Cruz per part de Telva Rojas.