Notícies

Albert Piñeira reivindica el festival Ésdansa de les Preses com a referent de la dansa d'arrel tradicional del país

Foto : Albert Piñeira reivindica el festival Ésdansa de les Preses com a referent de la dansa d'arrel tradicional del país</

La Diputació de Girona dona suport un any més a l'esdeveniment, que enguany arriba a la 39a edició i que tindrà lloc del 25 al 29 d'agost a la localitat garrotxina

L'Espai Dansa d'Arrel Tradicional de les Preses ha estat l'escenari aquest dilluns al migdia de la presentació de la 39a edició del festival Ésdansa. L'edició d'enguany, que tindrà lloc del 25 al 29 d'agost, s'allarga un dia més respecte a la de l'any passat i recupera les propostes de companyies internacionals en la seva programació. 

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha participat en l'acte telemàticament. En la seva intervenció, ha recalcat el pes del festival tant en l'àmbit de les comarques gironines com arreu de Catalunya. "Les Preses es convertirà un any més en l'epicentre de la dansa d'arrel tradicional. La continuïtat d'aquest tipus d'esdeveniments és imprescindible per promoure la tradició i el nostre patrimoni cultural arreu del territori", ha destacat. 

La Diputació de Girona torna a col·laborar enguany amb l'Ésdansa, que va ser un dels pocs festivals que, l'estiu passat, va resistir al coronavirus i es va acabar celebrant amb espectacles de proximitat i cabudes més reduïdes. En aquest sentit, Albert Piñeira ha destacat la "valentia i capacitat de resiliència" del festival.

En l'acte d'avui, també hi han intervingut l'alcalde de les Preses, Pere Vila, i el sub-director general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Antoni Herrera (que hi ha participat telemàticament), a més de Núria Feixas, directora del festival, i Roger Casalprim, president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny. 

La programació

El festival Ésdansa enguany es compon de dinou propostes artístiques, que en reivindiquen els trets identitaris (exhibició, formació, divulgació, creació i, en la mesura del possible, participació). En aquesta edició, i per iniciativa de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, es commemorarà el centenari del naixement de Manuel Cubeles, coreògraf i promotor de la llengua i la cultura popular catalanes. 

En paral·lel, Ésdansa'T, la línia formativa del festival, acollirà tallers de dansa d'arrel tradicional per a totes les edats, en què es buscarà recuperar plenament la presencialitat després del parèntesi del 2020. Els tallers es vertebraran en dos eixos: el Petit Ésdansa'T, per a infants de sis a catorze anys, i l'Ésdansa'T, dirigit a adults i que ja té totes les places exhaurides. 

A partir de dilluns que ve, 26 de juliol, es posaran a la venda els espectacles de pagament. En les propostes gratuïtes, caldrà fer una reserva prèvia.

Documentació