Notícies

Vint-i-set grups i set municipis tornen a convertir el FITAG en el gran escenari del teatre amateur del 24 al 28 d'agost

Foto : Fotos: M. Millan

La XXI edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) tornarà a atorgar la capitalitat de les arts escèniques a la ciutat i a set municipis de les comarques gironines del 24 al 28 d'agost.

Al FITAG d'enguany hi haurà un total de vint-i-set companyies i, després d'una edició en ple confinament (la de 2020), es recupera la presència de grups estrangers. Encara s'és lluny de la màxima esplendor _havia arribat a haver-hi companyies de fins a setze països_, però en l'edició d'enguany es presentaran funcions de l'Argentina, Colòmbia, Cuba, el Marroc, Suïssa i Geòrgia.

També torna a augmentar el nombre de companyies d'arreu de l'Estat espanyol, amb la coproducció d'Escenamateur-FATEX-FITAG Extremadura que estrena el festival amb l'obra La comedia de las Lalis, i propostes escèniques procedents d'Astúries, Castella-Lleó, Galícia, Navarra, Madrid, Andalusia o la Comunitat Valenciana. Pel que fa a les companyies catalanes, n'hi ha de Sant Julià de Ramis, Girona, Vilobí d'Onyar, Figueres, Maçanet de la Selva, Puigcerdà, Campdevànol, Terrassa o Calaf.

Dins el FITAG Municipis, enguany es podran veure els espectacles del festival a Sant Pere Pescador, Palamós, Sant Gregori, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Vidreres i Llançà.

Amb el lema «The Fitag Flights Again, Welcome a board», el FITAG 2021 vol demostrar que «torna a aixecar el vol i a recuperar les il·lusions del primer dia», ha destacat el director del festival, l'actor Martí Peraferrer, en l'acte de presentació que s'ha fet a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

«Tornar a arrencar el vol»

A l'acte hi han assistit Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; Quim Ayats, vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona; Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, i el mateix Martí Peraferrer, director del FITAG.

Peraferrer ha volgut fer valer l'espectacle inaugural La comedia de las Lalis, una coproducció d'Escenamateur-FATEX-FITAG que es representarà al Teatre Municipal en una doble funció el 24 i 25 d'agost i que abans haurà recorregut diferents localitats d'Extremadura. Segons el director, «es tracta de l'espectacle inaugural amb un esforç més gran de la nostra història, amb actors gironins i extremenys».

A la presentació també hi ha intervingut a través de videoconferència el president d'Escenamateur, José Ramón López, que ha destacat el FITAG «com un dels tres millors festivals de teatre amateur el món».

Entre les novetats d'enguany, el FITAG incorpora un nou espai a la ciutat de Girona, El Foment de Girona, on es podrà veure una altra de les novetats d'aquesta edició: La Funcional Teatre de Figueres, que hi serà present amb El regne de les dones. Així mateix, es recupera el Petit FITAG, i el CaixaForum torna a incorporar-hi dues propostes de teatre social amb funcions especials per a fundacions.

Martí Peraferrer ha tancat la seva intervenció confiat que «tornarem a agafar ritme» i ha posat com a prova que han rebut més de cent cinquanta peticions per participar en el festival d'enguany.

Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, Carme Renedo, recordava «la inauguració de la vintena edició, quan era impossible preveure que avui tornaríem a tenir un FITAG tan espectacular», i agraïa «l'esforç» i la «màgica aliança» entre institucions per tirar endavant la cultura, «que és essencial».

El vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha fet un agraïment «als artistes que fan possible la cultura, més necessària que mai», i ha destacat la gran quantitat de produccions de quilòmetre zero «amb una clara aposta pel talent local».

Ha tancat l'acte de presentació el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, segons el qual «sempre hem tingut molt clar que la demarcació és un territori de cultura i tenim una xarxa d'entitats, associacions i agrupacions d'arts escèniques, i en especial de teatre, que arriba a tot arreu i que hem de potenciar. Ho fem de moltes maneres i una d'elles és el FITAG».

Piñeira ha assenyalat que «l'any passat el FITAG tenia moltíssim valor perquè era el festival de l'esperança, i el d'enguany és el de tornar a arrencar el vol per dir que som aquí. El FITAG és moltes coses: els municipis, els que hi participen, la col·laboració, una plataforma d'oportunitats, els intercanvis...».

Durant la presentació s'ha projectat el vídeo promocional del FITAG 2021, elaborat per alumnes de primer d'interpretació i de segon d'audiovisual de l'ERAM de Girona.