Notícies

Sant Feliu de Guíxols es converteix en la capital de la sardana 2021

Foto : Fotos: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va participar aquest dissabte en l'acte de proclamació, que es va portar a terme al Teatre Auditori Narcís Masferrer de la localitat del Baix Empordà

Sant Feliu de Guíxols ja és la capital de la sardana 2021 després d'agafar oficialment el relleu a Perpinyà (capital el 2019), en un acte que va tenir lloc aquest dissabte al Teatre Auditori Narcís Piferrer de la localitat baix-empordanesa. D'aquesta manera, s'ha donat el tret de sortida a un any d'actes i celebracions al voltant de la sardana. 

En realitat, la ciutat ganxona havia estat designada l'any passat, però la pandèmia de la COVID-19 va obligar a endarrerir el projecte un any, amb el vistiplau de les dues poblacions que la seguiran: Balaguer (2022) i Sant Cugat del Vallès (2023). 

En l'acte institucional de proclamació, va intervenir-hi el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, que va destacar el vincle històric de la vila amb la sardana i la cobla: «Sant Feliu de Guíxols és un municipi de referència per al món sardanista. Rebre l'honor de tenir la capitalitat és un reconeixement de la tasca en favor de la sardana fet al llarg de moltes dècades. Potser serà una capitalitat marcada encara per la COVID-19, també l'exemple de lluita per mantenir viva la flama de la nostra dansa». 

«Esdeveniments com la Capital de la Sardana són fonamentals per a la preservació de la sardana com a patrimoni immaterial de Catalunya. La Diputació de Girona, com sempre, és al costat de Sant Feliu de Guíxols i dels municipis de les nostres comarques per reivindicar amb orgull la nostra potència cultural i la nostra catalanitat», va concloure Albert Piñeira.

Van participar també en l'acte l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco, i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, entre altres personalitats. 

La programació

La capitalitat de la sardana és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya. Un esdeveniment de referència durant tot un any (en aquest cas, fins al març del 2022), en el qual conviuen la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana. Enguany, s'hi han programat de forma continuada ballades, audicions i, sobretot, activitats divulgatives per fer arribar la sardana a totes les edats i segments de la població. En especial, a les escoles. 

L'històric activista cultural Joan Vidal i Gayolà va exercir de pregoner, en un acte en el qual també es van donar a conèixer els guanyadors dels premis Capital de la Sardana 2021, un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Els guardons s'entregaran el proper 18 de desembre. 

També s'hi va estrenar la peça Sant Feliu de Guíxols, capital de la sardana, obra d'Antonio Mas i Bou, que l'autor va dirigir en la interpretació de la cobla La Principal de la Bisbal. L'esdeveniment es va tancar amb un concert conjunt de La Principal de la Bisbal i el grup Port Bo.