Notícies

L'exposició itinerant «Pompeu Fabra. Una llengua completa» s'inaugura a Brussel·les

Foto : L'exposició itinerant «Pompeu Fabra. Una llengua completa» s'inaugura a Brussel·les
L'exposició «Pompeu Fabra. Una llengua completa», que forma part del programa d'Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona, va ser inaugurada ahir al vespre a l'Espai Catalunya Europa de la Generalitat de Catalunya a Brussel·les. La mostra arriba a la capital de Bèlgica amb l'objectiu de donar a conèixer l'aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l'impuls a la llengua que va suposar el seu treball.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i la delegada del Govern a Brussel·les, Meritxell Serret, acompanyats per Lluís Puig, director del programa per al desenvolupament de projectes culturals d'àmbit internacional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i per l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, van ser els encarregats de representar la institució en un acte públic al qual van assistir representants institucionals i un gran nombre de catalans residents a Brussel·les.

«Pompeu Fabra. Una llengua completa» és una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels Serveis Territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística, amb motiu de la celebració de l'Any Pompeu Fabra 2018. S'hi han sumat, en forma de col·laboració per al seu recorregut, les quatre diputacions catalanes.


La mostra consta de vuit blocs expositius que presenten de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l'obra de Fabra i els elements principals de la seva biografia. El disseny ha apostat per la claredat en la transmissió dels continguts i la facilitat i senzillesa de reproducció i muntatge per afavorir-ne la màxima mobilitat territorial en l'Any Fabra, que commemora el Govern de la Generalitat de Catalunya.

A més, conté un audiovisual basat en l'espectacle inaugural de l'Any Fabra, que va tenir lloc al febrer a Badalona i que inclou les actuacions de Pere Arquillué llegint un fragment d'Homenots, de Josep Pla; Manel Barceló interpretant un text de J. V. Foix; Pablo Dergui recitant L'aperitiu, de Sagarra; Oriol Genís emulant Gabriel Ferrater amb fragments d'una conferència; Marta Angelat recitant la IX de les Elegies de Bierville; Carme Sansa llegint El meu poble i jo, d'Espriu, i Rosa Cadafalch declamant poesies de Joan Brossa i Pere Quart, a més d'actuacions de Cesc Gelabert, amb un fragment del seu espectacle Escrit en l'aire, el petit monòleg de Jordi Oriol, Fabracedari, i actuacions a càrrec de Maria Hinojosa (veu) i Francisco Poyato (piano), que interpreten lieds de Toldrà i Mompou.

Any Fabra: més de seixanta conferències i dos-cents actes programats
La Generalitat de Catalunya dedica l'any 2018 a commemorar el 150 aniversari del naixement de Pompeu Fabra i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Els departaments de Presidència i de Cultura, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, impulsen l'Any Fabra amb centenars d'actes arreu del territori en memòria i reconeixement d'aquest científic excepcional, que va codificar i modernitzar la llengua catalana i la va fer apta per als diversos estils i funcions.