Notícies

Es lliuren els Premis Mosques de la Informació 2019

Foto : Es lliuren els Premis Mosques de la Informació 2019
Com cada any en aquestes dates, el Col·legi de Periodistes ha organitzat una nova edició dels Premis Mosques de la Informació. Per segon any consecutiu, l'acte ha tingut lloc a la Casa de la Cultura de Girona i, enguany, ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, qui ha estat acompanyat pel president de la Junta de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, i per l'autor de les Mosques 2019, Kim Perevalsky. A l'acte també hi han assistit altres representants de la Diputació de Girona, com ara la vicepresidenta tercera, Maria Puig, els diputats Quim Ayats i Jaume Dulsat, i la diputada Sílvia Paneque.

Com en edicions anteriors, els Premis Mosques de la Informació compten amb quatre categories: la Mosca de Sant Narcís i la Mosca del Col·legi, que s'atorguen per decisió de la Junta de Girona del Col·legi de Periodistes, i la Mosca Borda i la Mosca Grossa, que proposen i voten els professionals del periodisme, i que distingeixen persones o entitats que, en el primer cas, hagin oposat més resistència a les sol·licituds d'informació dels periodistes i, en el segon, hagin estat més accessibles. 

Eva Palau
, responsable de Premsa de l'Ajuntament de Blanes, ha estat la guanyadora de la Mosca Grossa, en reconeixement a la seva professionalitat i diligència. Palau era finalista juntament amb Joan Cama, cap de premsa de l'Ajuntament de Palamós, i Martí Sabrià gerent de la Unió d'Empresaris d'Hosteleria i Turisme Costa Brava Centre.  Els periodistes reconeixen eficiència davant qualsevol sol·licitud, tant si es tracta de temes relacionats amb l'Ajuntament com de qualsevol altra informació vinculada amb la vila. Així mateix, valoren el seu esforç per facilitar tant com pot la feina dels periodistes, sense importar-li si el tema és favorable o no al govern local.

La Mosca Borda, amb tres nominacions (David Torras, director de comunicació del Girona FC; Jaume Dulsat i Anna Riera, alcalde i coordinadora de comunicació de Lloret de Mar, i Jordi Mercader, president de la Fundació Gala-Salvador Dalí), ha estat per a aquest últim, per apropar-se a la premsa local des de Barcelona, així com per la lentitud en donar resposta a les sol·licituds d'entrevista.

Per altra banda, la Mosca de Sant Narcís, que s'atorga a persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets, béns o interessos col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironina més enllà de les seves fronteres naturals, en aquesta edició s'ha entregat al Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG). Aquesta entitat, estretament vinculada a la vida esportiva, cultural i social de Girona, rep el guardó en reconeixement dels seus cent anys d'història.

I pel que fa a la Mosca del Col·legi, que reconeix trajectòries professionals dins l'àmbit del periodisme, ja siguin individuals o col·lectives, se n'han lliurat dues: a Rafel Nadal, per la seva destacada trajectòria com a periodista i escriptor; i a Montserrat Minobis, a títol pòstum, exdegana del Col·legi i una figura clau en la lluita per la igualtat de gènere en tots els àmbits.

Miquel Noguer ha remarcat «el Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona fa molts anys que col·laboren per tal de facilitar la feina als periodistes i possibilitar un espai de trobada en el món de la comunicació local i comarcal, com, per exemple, a través dels Premis Carles Rahola» i ha afegit que amb la convocatòria i atorgament dels Premis Mosques de la Informació es reforça «el reconeixement de persones o institucions que, amb la seva tasca, han excel·lit i han portat arreu el nom de les comarques gironines, i persones amb una llarga trajectòria en aquest complex món del periodisme».

El president de la Diputació de Girona ha volgut destacar la situació que s'està vivint al país arran de la sentència del Tribunal Suprem. Un context complicat en el qual «cal tornar a defensar la vostra feina, la dels periodistes, i el dret de tots els ciutadans a expressar i rebre idees i opinions lliurement i sense cap tipus de censura, com a dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans», ha dit Miquel Noguer.

Enguany, el guardó que s'ha lliurat als premiats ha estat dissenyat per Kim Perevalsky. Aquest artista es va formar a l'escola d'art Taras Shevshenko i a l'Acadèmia de Belles Arts de Kiev, i actualment és professor de pintura i dibuix a l'escola municipal d'art de Celrà. Amb el seu disseny, realitzat a partir de la impressió digital sobre alumini i pintura a l'oli, Perevalsky ha creat un guardó sobreposant capes amb la tècnica del collage per simbolitzar principalment el caos i l'acumulació d'informació que hi ha en la societat actual. Segons l'autor, el periodisme hauria de tenir la funció d'ordenar i facilitar la interpretació de tota aquesta informació.