Notícies

La Diputació de Girona presenta el projecte «Mou-te pel mar»

Foto : La Diputació de Girona presenta el projecte «Mou-te pel mar»
· Esport, salut i consciència mediambiental són els eixos del projecte «Mou-te pel mar».

· L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és impulsar la recollida de residus al mar i també per terra a través de la promoció de sortides de plogging ('córrer i netejar') i eco-swimming ('natació ecològica'). Ambdues modalitats estan basades en la cura del medi ambient mentre es practica un esport.

· «Mou-te pel mar» és un projecte cofinançat per la Diputació de Girona, el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i SOREA, i compta amb la col·laboració de les confraries de pescadors i municipis de la Costa Brava.


Amb la interpel·lació «Et mous amb nosaltres per salvar el mar?» es presenta el projecte «Mou-te pel mar», una iniciativa que s'ha donat a conèixer aquest matí a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona. En l'acte hi han participat el vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, que ha estat acompanyat per Miquel Ferrés, pescador i promotor del projecte; Xavier Ventayol, director territorial de SOREA a la zona del nord de Catalunya, i Anna Masdeu, gerent del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava. A més, hi ha assistit Joan Pere Darbra, responsable territorial de Ports de la Generalitat de Catalunya.

Pau Presas ha assenyalat que «des de la Diputació de Girona donem suport a projectes com el que us presentem avui, conscients que la degradació dels oceans i els mars és un fenomen global i del qual la nostra Costa Brava i el litoral català en general no s'escapen».

El projecte «Mou-te pel mar» pretén promoure els hàbits saludables a través de la pràctica del plogging ('córrer i netejar') i l'eco-swimming ('natació ecològica') per fer front a l'actual situació dels mars i oceans, que, segons dades publicades en mitjans especialitzats, ja acullen més de vuit milions de tones d'escombraries.

Mitjançant la difusió i promoció de sortides de plogging  i eco-swimming a la Costa Brava a través de la xarxa social Twinapp, «Mou-te pel mar» vol sensibilitzar i conscienciar sobre la importància de la salut i de la cura del medi ambient. A més, pretén contribuir a la millora de l'ecosistema marí i a la neteja dels entorns litorals des de Llançà fins a Blanes vinculant persones aficionades a l'esport amb els valors de la salut i el medi ambient.

Una iniciativa cofinançada que té el suport de confraries de pescadors i municipis de la Costa Brava

El projecte «Mou-te pel mar» ha estat beneficiari d'una subvenció del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), atorgada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya a través del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava. Anna Masdeu, gerent del GALP Costa Brava, ha esmentat que «demanàvem que el projecte mobilitzés la ciutadania. Hi ha molts pescadors al llarg del litoral que estan angoixats, donat que a vegades pesquen més brossa que peixos», i ha afegit que «estem encantats de formar part d'un projecte tan beneficiós per a tothom, amb l'ajuda d'institucions i fons europeus».

El projecte també compta amb la participació de la Diputació de Girona i SOREA, empresa del sector del medi ambient que porta més de cinquanta anys oferint un servei de subministrament d'aigua de qualitat a més d'un milió de llars de tot Catalunya. Xavier Ventayol, director territorial de SOREA a la zona del nord de Catalunya, ha explicat que l'empresa promou des del 2016 tallers i iniciatives per al bon manteniment de l'aigua i el medi ambient en general. A més, ha comentat que «aquest projecte encaixa perfectament amb la nostra forma de col·laborar i estem segurs que serà tot un èxit».

A més, tal com ha volgut remarcar Pau Presas, «el projecte d'avui és especialment important perquè no només es tracta d'una acció de neteja del mar i els seus entorns, sinó que també implica un sector econòmic cabdal: les confraries de pescadors de la Costa Brava».

El projecte «Mou-te pel mar» recull les inquietuds de sectors tan diferents com les confraries de pescadors o els clubs i entitats esportives. La implicació de la comunitat pesquera és una de les singularitats d'aquest projecte. D'aquesta manera, pescadors de les diferents confraries són alhora beneficiaris de la iniciativa i promotors d'un moviment social que neix de la preocupació per la conservació del mar. Tots ells estan interessats a crear una comunitat basada en els valors saludables i en la millora del medi ambient.

Twinapp, una plataforma digital
La iniciativa està canalitzada a través de la plataforma digital anomenada Twinapp. Miquel Ferrés, pescador i promotor del projecte «Mou-te pel mar», va ser l'impulsor d'aquesta aplicació, que coordina accions de recollida de brossa a través de diferents pràctiques esportives: cycling, plogging i eco-swimming. Miquel Ferrés ha comentat que «l'aplicació serà l'eina per vehicular les sortides». La seva fita és «trencar el cicle de la brossa. Aquesta brossa es troba al terra i acaba arribant al mar. L'objectiu és trencar-li aquest camí».

Aquesta xarxa social ha estat considerada un projecte innovador que fomenta la pràctica de l'esport compromès amb el medi ambient. Des del llançament de l'aplicació, l'any 2017, s'ha creat una gran capacitat de relació entre els usuaris, que comparteixen la seva afició per l'esport, la promoció d'hàbits saludables a través seu i la preocupació pel medi ambient.

Primeres accions de «Mou-te pel mar»
Entre els mesos de setembre i novembre es posarà en marxa el projecte «Mou-te pel mar» a través d'accions que tindran lloc a Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Roses i Blanes. Les accions comptaran amb la participació de les confraries de pescadors d'aquests municipis, conjuntament amb RunWomanRun, una entitat palamosina sense ànim de lucre que fomenta les pràctiques esportives.

Les barques que surtin a feinejar durant els dies de la campanya recolliran els residus que trobin a alta mar, i els dipositaran en arribar al port en uns contenidors habilitats expressament.
La mateixa setmana, els esportistes que se sumin a la iniciativa, ja siguin particulars o provinents de clubs i entitats esportives, s'organitzaran a través de Twinapp per fer una sortida de plogging durant el cap de setmana que consistirà a fer un recorregut nedant, corrent o caminant pels entorns del seu municipi i al mateix temps recolliran la brossa que trobin escampada pel terra i pel mar.

La primera sortida serà a Palamós i a Sant Feliu de Guíxols el proper 29 de setembre. La convocatòria serà a les 10 h als respectius locals de les confraries de pescadors situats als molls pesquers d'aquestes localitats baix-empordaneses. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través de www.moute.twinapp.net.


Les pràctiques esportives de plogging i eco-swimming
Per una banda, el plogging és una modalitat esportiva que va sorgir a Suècia i que consisteix a sortir a córrer i tenir cura del medi ambient, principalment mitjançant la recollida de deixalles.

Per altra banda, l'eco-swimming es basa en la pràctica de la natació o de la immersió lleugera (snorkeling) en aigües obertes de manera recreativa aprofitant per agafar del fons marí les deixalles que es troben durant el recorregut.

Documentació

Presentacio_DDGI_r2 23/09/2019