Notícies

Xosé Manoel Núñez Seixas guanya el V Premi Internacional Memorial Walter Benjamin, que patrocina la Diputació

Foto : Xosé Manoel Núñez Seixas guanya el V Premi Internacional Memorial Walter Benjamin, que patrocina la Diputació

El vicepresident segon, Albert Piñeira, ha entregat el premi, en un acte a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona

L'historiador Xosé Manoel Núñez Seixas ha estat el guanyador de la cinquena edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin, amb el seu assaig Volver de Stalingrado, que estudia la memòria històrica del front de l'Est durant la Segona Guerra Mundial. El guardó, patrocinat per la Diputació de Girona, l'ha lliurat aquest dijous el vicepresident segon i diputat de Cultura de la corporació, Albert Piñeira, en un acte a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, en el marc del 7è Col·loqui Internacional Walter Benjamin.

«A la Diputació de Girona som ben conscients que la recerca acadèmica no surt del no-res. Per això tenim la voluntat de seguir donant suport tant a aquest premi com al Col·loqui Internacional Walter Benjamin, que ja suma set edicions fent una fantàstica tasca constant de recerca, de transferència de coneixement i de memòria històrica», ha assenyalat Albert Piñeira en l'acte.

Xosé Manoel Núñez Seixas (Ourense, 1966) és doctor en història contemporània per l'Institut Universitari de Florència. Ha estat professor titular i catedràtic a la Universitat de Santiago de Compostel·la i catedràtic a la Universitat Ludwig-Maximilians de Munic.

L'assaig guardonat, Volver a Stalingrado: El frente del Este en la memòria europea, 1945-2021, explora cinc grans «paradigmes memorialístics» a l'hora de recordar i interpretar el front de l'Est a la Segona Guerra Mundial, així com la seva evolució en el temps. En concret, estudia els casos d'Alemanya, l'URSS i els països exsoviètics, la resta de l'antic bloc de l'Est, Finlàndia i, finalment, Espanya i Itàlia.

El premi, biennal i amb una dotació de 4.500 euros, el convoca el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (MUME) amb el patrocini de la Diputació de Girona. 

Col·loqui sobre el «gir memorial»

El 7è Col·loqui Internacional Walter Benjamin té lloc des d'aquest dijous fins dissabte, a Girona i Portbou. Hi participen una desena d'experts, historiadors i artistes per tractar la rellevància que, en les darreres dues dècades, ha adquirit el «gir memorial» en la relació entre història i ficció.

Les jornades les organitzen la Càtedra Walter Benjamin, el MUME i el Memorial Democràtic, amb la col·laboració d'EUROM - Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, Nau Côclea i l'Ajuntament de Portbou. Hi donen suport la Diputació de Girona i Europe for Citizens.