Notícies

La diputada Montserrat Mindan assisteix a la presentació de L'horitzó del mar de Buchenwald, al Museu Memorial de l'Exili

Foto : La diputada Montserrat Mindan assisteix a la presentació de L'horitzó del mar de Buchenwald, al Museu Memori

El llibre tracta de la lluita antifeixista del deportat català Marcel·lí Garriga

La publicació esdevé necessària per conèixer les històries personals viscudes als camps de concentració

La diputada Montserrat Mindan ha assistit, aquest dissabte, a la presentació del llibre L'horitzó del mar de Buchenwald, al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (MUME). La presentació ha anat a càrrec del director del MUME, Enric Pujol, i de l'autor del llibre, Enric Garriga, que és expresident de l'Amical de Mauthausen i Altres Camps i vicepresident del Comitè Internacional del Camp de Buchenwald i Dora.

L'horitzó del mar de Buchenwald aporta documentació i informació de primera mà de Marcel·lí Garriga (1916-2009), un deportat català que va mantenir el seu compromís amb la lluita antifeixista. El llibre, que vol transmetre l'experiència de Garriga a les generacions futures, per lluitar contra tota mena de totalitarismes, està publicat pel Cep i la Nansa Edicions, dins la col·lecció «Sèrie Versat - Treballs de Recerca».

«És un llibre de sentiments, d'emocions i impressions, un intent d'escriure una història, no la història, des de la subjectivitat de qui us parla», manifesta el seu autor, que és fill de Marcel·lí Garriga. Enric Garriga ha volgut preservar el testimoni i la lluita del seu pare, que va tenir una vida marcada per la crueltat, per continuar conscienciant les generacions actuals i futures contra els totalitarismes.

La diputada Montserrat Mindan ha destacat en la presentació que «és amb llibres _com el que estem presentant avui al Museu Memorial de l'Exili_ que podrem conèixer les diferents històries, per seguir defensant la memòria de la deportació i els drets humans i recordar les persones que van lluitar contra el nazisme i el feixisme». 

Mindan ha afegit que «des de Diputació de Girona fem nostres els propòsits del projecte Buchenwald. Fer memòria, recordar i honorar la lluita dels nostres deportats i deportades és la millor manera de construir ciutats tolerants, acollidores, integradores i pacífiques. Com a societat, com a país, no ens podem permetre oblidar, no ens podem permetre que passi cap generació que no recordi el que van ser els camps d'extermini i l'Holocaust. Malgrat el pas inexorable del temps, n'hem de mantenir viu el record».

Més informació
El llibre aporta documentació i informació de primera mà de Marcel·lí Garriga, que va mantenir el seu compromís amb la lluita antifeixista. Just l'any que va morir es va editar Un vilanoví a Buchenwald. La defensa de la república i la deportació als camps nazis, que recull l'experiència de Garriga en aquell camp. En vida, va participar en nombrosos actes per homenatjar les víctimes del feixisme, sempre amb l'esperança, com ell deia, «d'alliçonar les noves generacions perquè no passi mai més». Marcel·lí Garriga pertanyia a una generació marcada per la proclamació de la República el 1931, però també per la lluita posterior en defensa dels valors dels quals feia bandera. Va lluitar durant la Guerra Civil i va arribar a capità de l'exèrcit republicà. Va veure's obligat a exiliar-se, i el 1943 va ser detingut pels nazis i portat al camp de Buchenwald, on va viure del 1944 al 1945, fins que el camp va ser alliberat.