Notícies

Girona posa en marxa un projecte de senyalització de les escultures públiques de la ciutat

Foto : Girona posa en marxa un projecte de senyalització de les escultures públiques de la ciutat

A la presentació hi han assistit la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, i el diputat Quim Ayats

L'Associació Amics de la UNESCO, juntament amb les institucions, impulsen aquesta iniciativa per tal de protegir i difondre el patrimoni cultural del municipi

A banda de la millora de la senyalització, es realitzaran altres accions de conservació i dinamització de les escultures de l'espai públic de Girona

El proper 23 d'octubre, amb motiu del 50è aniversari del cèlebre discurs de Pau Casals a la seu de les Nacions Unides, l'Ajuntament de Girona inaugurarà una placa identificativa de l'escultura Homenatge a Pau Casals, de Josep Bosch Puy, conegut amb el nom artístic Piculives. Es tracta d'una peça situada al carrer de Pau Casals i apadrinada per l'Associació de Veïns i Veïnes de la Devesa-Güell. Amb aquest acte es donarà el tret de sortida al projecte de senyalització de les 156 obres que conformen el parc d'escultures als espais públics de la ciutat.

El projecte és una iniciativa de l'Ajuntament de Girona i de l'Associació Amics de la UNESCO de Girona amb la col·laboració de la Diputació de Girona, i té per objectiu general salvaguardar el patrimoni local i recuperar la memòria històrica de la ciutat. Amb la senyalització de les escultures es pretén apropar la població al seu patrimoni per tal fomentar-ne el coneixement i la conservació.

Avui al matí han presentat la iniciativa el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona i diputat de la Diputació de Girona, Quim Ayats; la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas; la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori del consistori, M. Àngels Cedacers; la presidenta de l'Associació Amics de la UNESCO de Girona, Dolors Reig, i el professor del Departament d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors de l'Institut d'Informàtica i Aplicacions de la Universitat de Girona (UdG), Ramon Fabregat.

Durant la intervenció, el vicealcalde i diputat, Quim Ayats ha destacat del projecte «la combinació d'art i tecnologia, que en aquest cas és la combinació del patrimoni i la innovació en un mateix projecte", alhora que també ha assegurat que "aquesta iniciativa contribuirà a la cura del patrimoni de la ciutat, apostant per la restauració i la neteja dels elements artístics que hi ha a l'espai públic».
 
Per la seva banda, la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori, M. Àngels Cedacers, ha explicat que «el projecte de la instal·lació de plaques és una mostra de respecte als autors i autores de les obres i a les seves creacions, aportant-los el reconeixement necessari, que és que totes elles tinguin identificada la seva autoria, entre altres dades».
 
Finalment, la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha explicat que «les escultures són part del patrimoni comú, és deure de tots tenir-ne cura. Des de la Diputació de Girona vetllem per preservar el patrimoni monumental de les comarques gironines. Tots, juntament amb el teu teixit associatiu, hem de treballar de forma conjunta en aquesta línia, tal com ho estem fent».

Al llarg dels propers mesos s'instal·larà una placa metàl·lica prop de cada escultura amb les següents dades de l'obra: títol, autor o autora, materials i tècniques, any de realització, qui la va promocionar i si l'obra ha estat apadrinada. A més, cada placa inclourà un codi QR que dirigirà al web-catàleg Escultures al Carrer, de l'Ajuntament de Girona, on es pot trobar informació ampliada sobre la història de cada obra, fotografies, localització i informació de l'autoria de cada peça. El projecte de senyalització de les escultures públiques comportarà també que es realitzin els treballs necessaris de millora del web-catàleg esmentat, del qual es preveu completar els continguts i els recursos visuals, així com millorar l'accessibilitat i l'estètica.

Cal remarcar que l'atenció de l'Associació Amics de la UNESCO a les escultures de la ciutat prové del projecte educatiu patrimonial «Apadrinem escultures», iniciat el 2001 juntament amb La Caseta, a través del qual un total de 38 obres han estat apadrinades al llarg dels anys per diferents escoles, associacions i entitats gironines.

Des de l'Ajuntament de Girona i més enllà de la millora de la senyalització, es té previst emprendre altres accions de conservació i dinamització de les escultures de l'espai públic de Girona. Gràcies a la col·laboració del projecte d'especialització i competitivitat territorial «Indústries culturals i creatives de Girona i el seu entorn territorial» (PECT ICC), s'ha arribat a un acord amb la UdG per desenvolupar una aplicació de difusió del patrimoni de la ciutat. Aquesta aplicació, entesa com un recurs educatiu al voltant del patrimoni, estarà especialment orientada al jovent, i es basarà en l'eina Motiv-ARCHE, que utilitza la realitat augmentada per millorar la motivació en l'aprenentatge de temes relacionats amb el patrimoni cultural.

Aquest projecte forma part de la prova pilot d'experimentació d'itineraris de patrimoni cultural en el marc del PECT «Indústries culturals i creatives de Girona i el seu entorn territorial», cofinançat en un 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i en un 25 % per la Diputació de Girona.