Notícies

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona torna a acollir el lliurament dels Premis Mosques de la Informació

Foto : Fotos: M. Artalejo

Per primer cop en les 33 edicions dels guardons, dos dels finalistes empaten en nombre de vots i reben la Mosca Grossa ex aequo, Marc Sureda i Carles Cereijo

El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, ha participat aquest divendres en els Premis Mosques de la Informació 2021. L'acte, organitzat pel Col·legi de Periodistes de la Demarcació de Girona ininterrompudament des del 1988, per quart any consecutiu ha tingut lloc a l'aula magna de la Casa de Cultura. 

L'edició d'enguany ha comptat també, entre d'altres, amb la presència de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral; el diputat de la Diputació de Girona i vicealcalde de Girona, Quim Ayats; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, i el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, a banda dels nominats als diferents guardons. 

En la seva intervenció, Pau Presas ha remarcat la necessitat del «periodisme honest, viu i de proximitat» i ha dit: «Vosaltres, els periodistes, sou els dipositaris i els intermediaris del dret dels ciutadans a rebre informació veraç. Sou essencials per combatre el que s'anomenen fake news i la desinformació. I per això cal seguir-hi incidint, per explicar què passa no només en el món de la política, sinó també en el de la salut, l'educació o l'economia, entre d'altres».

El vicepresident primer també ha volgut subratllar que «la Diputació de Girona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya fa molts anys que col·laborem per facilitar un espai de trobada per al món del periodisme i de la comunicació a les comarques gironines. Ho seguirem fent amb les Mosques i amb els Premis Carles Rahola».

Els premiats

Marc Sureda, responsable de comunicació dels ajuntaments de Llagostera i Riudellots de la Selva, i Carles Cereijo, de Link Productions (ofereix els serveis de comunicació al Consell Regulador de la DO Empordà i a festivals com ara Ítaca) s'han emportat la Mosca Grossa. És la primera vegada des que es van crear els premis que hi ha un empat en la votació i dos dels tres candidats reben ex aequo aquest guardó, que premia els professionals que, amb la seva accessibilitat, han facilitat més la tasca informativa dels periodistes. 

Per altra banda, la Mosca Borda ha estat per a Quim Fernàndez, cap de premsa de la Subdelegació del Govern estatal, «per la manca de celeritat i el poc interès» a l'hora de donar resposta a les sol·licituds d'informació. Aquests dos guardons són proposats i votats pels professionals del periodisme. 

Com és habitual, es van entregar dos premis més (la Mosca del Col·legi i la Mosca de Sant Narcís), que són decidits per la Junta de Girona del Col·legi de Periodistes. L'exdirector del Diari de Girona Jordi Xargayó ha rebut la Mosca del Col·legi per la seva llarga trajectòria de gairebé mig segle vinculada sempre a aquest rotatiu. I els Marrecs de Salt, la Mosca de Sant Narcís. L'entitat, que aquest 2021 ha celebrat 25 anys, és un referent de la cultura popular a casa nostra i un exemple d'acolliment i normalització. 

En l'acte, també s'ha fet un homenatge a Pere Madrenys, que va morir recentment, als 89 anys. Capellà secularitzat, va estar sempre vinculat a l'Església i al periodisme. 

El guardó

Els guanyadors han rebut un trofeu creat enguany per l'artista alt-empordanès Jordi Mitjà. Es tracta de dues mosques en forma de joia, que es comuniquen dins d'una capsa entomològica. Les mosques, rèpliques d'exemplars reals, estan fetes en plata i banyades en or.