Notícies

La Diputació de Girona aprova una moció conjunta per fer front a la situació d'emergència creada per la pandèmia de la COVID-19

Foto : La Diputació de Girona aprova una moció conjunta per fer front a la situació d'emergència creada per la pandèmia de l

La moció ha estat presentada amb la col·laboració de tots els grups polítics per tal de donar una resposta unitària davant d'aquesta situació d'emergència global i aprovar una sèrie d'acords que tenen com a objectiu final dotar l'Administració local d'eines efectives per respondre a les necessitats actuals.

El ple d'abril també ha aprovat per unanimitat una moció consensuada en suport dels joves migrants i dos convenis de cessions d'un tram de carretera i d'unes restes de finca als ajuntaments de Vilademuls i Campllong, respectivament.

Aquest és el primer ple ordinari de la institució que se celebra per videoconferència, després que el 24 de març passat se'n fes un de caràcter extraordinari

Avui ha tingut lloc la primera sessió plenària ordinària de la Diputació de Girona retransmesa telemàticament, després que el 24 de març passat s'iniciés l'ús d'aquest sistema en una sessió de caràcter extraordinari. Els vint-i-set diputats i diputades de l'ens supramunicipal s'han reunit de nou mitjançant videoconferència ateses les mesures de confinament de l'estat d'alarma establertes a causa de la situació d'emergència global que continua tant a les comarques gironines com a la resta del món, deguda a la pandèmia produïda pel coronavirus SARS-CoV-2,  més conegut com a COVID-19.

L'objectiu de dur a terme aquestes sessions plenàries a distància és que la Diputació de Girona pugui continuar desenvolupant la seva tasca i donar suport, principalment, a les administracions locals del territori gironí, labor de gran importància en aquests moments de dificultat.

Per aquest motiu aquest matí s'ha aprovat per unanimitat una moció conjunta de tots els grups polítics per fer front a aquesta situació i a les conseqüències que tindrà tant en un futur proper com llunyà.

La Diputació de Girona, com a ens local que és i, per tant, proper a la ciutadania, pretén ajudar a garantir una sortida real d'aquest context de crisi i contribuir a la reactivació econòmica. Per aquest motiu, dins de la moció també s'han aprovat una sèrie d'acords que tenen com a objectiu final dotar l'Administració local d'eines efectives per donar resposta a les necessitats sanitàries, econòmiques, socials i en altres àmbits (educatiu i cultural, entre d'altres) que s'aniran presentant.

Dins d'aquest acord s'engloben en dues grans línies. Per una banda, es sol·licitarà al Govern de l'Estat que adopti un total de sis mesures per donar suport als ens locals de la demarcació i a la mateixa corporació per fer front a la situació actual. Entre aquestes mesures es troba la mobilització sense limitacions del superàvit disponible del 2019 o la flexibilització de les directrius de la regla de la despesa i l'estabilitat pressupostària, entre d'altres.

Per altra banda, es crearà una taula de treball, en el marc de la Junta de Portaveus de la Diputació de Girona, per tal de debatre els acords a què s'haurà d'arribar per fer front als reptes que planteja la pandèmia de la COVID-19, especialment en l'entorn municipalista i de suport als ens locals gironins, en l'àmbit de salut i social, del sector cultural i educatiu i del teixit econòmic, productiu i industrial.

Mitjançant aquesta moció, la Diputació de Girona també ha volgut mostrar el seu suport tant a les persones i famílies que han perdut els seus éssers estimats com als contagiats per la COVID-19, i agrair la tasca dels professionals que treballen en els serveis essencials per poder revertir la situació (personal sanitari, equips d'emergència, personal dels serveis essencials) així com als treballadors i treballadores que actualment estan treballant, i a tota la ciutadania en general per l'esforç que duen a terme per respectar el confinament.

Aquesta moció es suma a les nombroses actuacions que tant la Diputació de Girona com els seus organismes autònoms ja duen a terme.

Aprovació d'una moció en suport dels joves migrants sense referent en la situació de la crisi

Tots els grups presents a la Diputació de Girona han aprovat, per unanimitat, una moció consensuada en suport dels joves migrats sense referent i de la demanda que han fet els col·lectius socials de regularització administrativa de persones migrades en la situació de la crisi sociosanitària actual.

El 2 de març passat un grup de joves extutelats van protagonitzar una tancada a la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona amb l'objectiu de denunciar la seva situació de desemparament i exclusió, així com exigir polítiques per poder fer-hi front. La protesta va finalitzar de forma sobtada arran de l'inici de l'emergència sociosanitària actual. Tot i això, les necessitats d'aquest col·lectiu segueixen vigents i en el context actual són més urgents que mai.

Per aquest motiu la Diputació de Girona ha aprovat un acord en la sessió plenària d'avui amb l'objectiu d'instar l'Estat espanyol a modificar la Llei i el Reglament d'estrangeria, per facilitar la inserció de les persones immigrades en general. Malgrat el procediment especial ja existent per als menors tutelats, s'ha de facilitar un sistema de tramitació urgent i àgil de les autoritzacions de residència i treball als menors que estan o han estat tutelats. Així mateix, es demana al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i d'Educació de la Generalitat que revisi els serveis actuals de tutela d'aquests joves per garantir que cap d'ells queda fora del circuit d'atenció establert mitjançant l'Àrea de Suport als Joves tutelats i extutelats (ASJTET), sobretot en l'etapa entre els 18 i els 21 anys, i al Departament d'Educació que es continuï avançant per garantir la incorporació de tots els joves tutelats al més aviat possible en centres formatius públics (escoles d'adults, CPNL, etc.) perquè segueixin un itinerari formatiu de formació bàsica i lingüística, entre d'altres acords.

A més, la Diputació de Girona, en coordinació amb la Generalitat de Catalunya, la Delegació del Govern, els ajuntaments de la demarcació de Girona, els consells comarcals gironins i les entitats del territori, complementarà la subvenció existent amb un pla de serveis que acompanyi les administracions locals en els processos d'acollida i acompanyament d'aquests joves, i els oferirà el suport necessari per a la seva contractació a través de programes d'inserció municipals o programes d'inserció al treball del JMS (joves migrats sols), mitjançant les vies ordinàries de contractació.

Dos convenis de cessions a l'Ajuntament de Vilademuls i a l'Ajuntament de Campllong

La Diputació de Girona ha aprovat per unanimitat al ple d'avui dos convenis subscrits a proposta del Servei de Xarxa Viària Local de l'ens supramunicipal per a la cessió d'un tram de carretera i d'unes restes de finques sobrants a l'Ajuntament de Vilademuls i a l'Ajuntament de Campllong, respectivament.

El primer conveni, que s'ha signat amb l'Ajuntament de Vilademuls, es centra concretament en la cessió d'un tram de 750 metres de longitud de la carretera GIV-5142, de Sant Esteve de Guialbes.

La cessió d'aquest tram és efectiu a partir d'avui, un cop ha quedat aprovat pel ple de l'ens supramunicipal. La Diputació de Girona, a més, s'ha compromès a pavimentar-ne un tram de 70 metres situat davant de les escoles de Sant Esteve de Guialbes.

El segon conveni s'ha signat amb l'Ajuntament de Campllong amb l'objectiu de cedir unes restes de finca sobrants, amb un total de 783,34 m2, adjacents a la carretera GI-8511, que va de Campllong a Fornells de la Selva.