Notícies

El documentalista i cineasta Antoni Martí Gich rep el Premi Cirera d’Arboç del Consorci de les Gavarres

Foto : Fotografia: Consorci de les Gavarres

 

Pau Presas, president accidental de la Diputació de Girona i president del Consorci de les Gavarres, assisteix a l’acte

El jurat dels premis ha decidit declarar desert el XXIX Premi Joan Xirgo

Durant els premis s’ha presentat l’estudi Impactes del canvi climàtic als boscos de les Gavarres i el treball de recerca guanyador del Premi Joan Xirgo de l’any 2017

 

L’acte de lliurament dels Premis Gavarres 2019 ha tingut lloc aquest dissabte al migdia, a l’església de Llambilles, on han participat el president del Consorci de les Gavarres i vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, i l’alcalde de Llambilles, Josep Maria Vidal.


Antoni Martí Gich, documentalista i cineasta, ha rebut el Premi Cirera d’Arboç del Consorci de les Gavarres, que enguany arriba a la XXIII edició.


Amb aquest guardó, el Consorci de les Gavarres reconeix públicament la seva tasca de divulgació, documentació i conservació de la història i el patrimoni de les Gavarres en imatges i la difusió dels seus valors mitjançant la producció audiovisual, que han convertit l’entorn de les Gavarres en un gran plató natural.


La implicació d’Antoni Martí Gich amb les Gavarres s'ha fet evident des dels anys setanta, quan va instal•lar-se a Fonteta, i especialment des de l’any 1984, quan va fundar la productora Videoplay a la Bisbal d’Empordà.


El seu treball representa un testimoni per documentar la història de diversos territoris de Catalunya, entre ells el de les Gavarres, en especial entre els anys 1994 i 1997 en la filmació d’entrevistes durant la realització de l’inventari «Gavarres: memòria i futur».  


Pau Presas ha aprofitat l’ocasió per presentar-se com a nou president del Consorci de les Gavarres, càrrec que ocupa des del 15 de novembre passat, i ha expressat el seu ferm compromís de seguir treballant en el desplegament del pla estratègic «Gavarres 2025», en què es defineixen les principals línies de treball a desenvolupar els propers anys.


Enguany el jurat dels Premis Gavarres ha decidit declarar desert el XXIX Premi Joan Xirgo, dotat amb 5.000 euros, al qual només s’havien presentat dues candidatures.
Amb el Premi Joan Xirgo, anualment el Consorci de les Gavarres pretén recompensar un projecte inèdit sobre qualsevol temàtica que contribueixi al coneixement i l’estudi dels valors del massís de les Gavarres.


Durant l’acte s’han presentat també l’estudi Impactes del canvi climàtic als boscos de les Gavarres, a càrrec de l’investigador Eduard Pla, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), i els resultats del  treball de recerca La quitridiomicosi a la comunitat d’amfibis del massís de les Gavarres, realitzat per Iago Pérez Novo, guanyador del XXVII Premi Joan Xirgo l’any 2017.


Sobre el Consorci de les Gavarres
El Consorci de la Gavarres és una entitat creada el novembre de 1998 amb l’objectiu de protegir i gestionar l’Espai d’Interès Natural les Gavarres.


L’agost del 2017, la Diputació de Girona va aprovar assumir la gestió del Consorci de les Gavarres. Amb aquesta mesura, el Consorci va adaptar-se al nou marc legal introduït per la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL).


Actualment formen part del Consorci de les Gavarres els ajuntaments de Calonge, Cassà de la Selva, Castell - Platja d’Aro, Cruïlles - Monells - Sant Sadurní de l’Heura, Celrà, Forallac, Girona, Juià, la Bisbal d’Empordà, Llagostera, Llambilles, Madremanya, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Quart, Sant Martí Vell, Santa Cristina d’Aro, Torrent i Vall-llobrega, els consells comarcals del Baix Empordà i del Gironès, la Diputació de Girona, l’Administració de la Generalitat de Catalunya, l’Associació de Gestors Forestals de les Gavarres i el Consorci Forestal de Catalunya.


L’objectiu principal del Consorci és preservar i revalorar el patrimoni del massís, així com promoure el desenvolupament de les activitats econòmiques que siguin compatibles amb les funcions que compleix el massís.