Notícies

El president de la Diputació de Girona tanca una jornada a Roses sobre governança participativa en la pesca marítima

Foto : Fotos: M. Artalejo

El Teatre Municipal de Roses ha estat l'escenari aquest divendres del Simposi sobre Governança Participativa per a la Sostenibilitat de les Pesqueres, una jornada amb ponències i taules rodones en què han participat experts d'arreu del món per reflexionar al voltant del model actual de pesca marítima a Catalunya i en altres punts de la conca mediterrània. El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha estat l'encarregat de fer-ne la cloenda. 

El sistema aplicat al territori català -i al litoral gironí, molt especialment- està basat en comitès de cogestió, que transfereixen el poder efectiu en la presa de decisions als pescadors, a l'estament científic i a la societat, i els situa en igualtat, al mateix nivell que l'Administració. Des que es va aplicar, ara fa tres anys, les repercussions són notòries quant a bones pràctiques pesqueres, optimització de recursos (més ingressos sense augmentar la pressió sobre els recursos pesquers) i sostenibilitat en l'entorn marí. 

Durant la seva intervenció, Miquel Noguer ha destacat que «l'aposta per aquest model pesquer proper al territori i en el qual tothom té capacitat de decisió ens converteix en una referència en l'àmbit internacional, en un mirall per a altres països. Permet que, mitjançant el seu empoderament, el sector es responsabilitzi de les regles, se les faci seves i en garanteixi millor el compliment». 

«Hem de reivindicar i valorar el pescador gironí i català, que té molt en compte el bé del recurs, la seva conservació i pervivència», hi ha afegit el president de la Diputació. En aquest sentit, la corporació dona plenament suport al sector pesquer i bona prova d'això és el conveni per tres anys que té subscrit amb el GALP (Grup d'Acció Local Pesquer de la Costa Brava) per col·laborar-hi en les seves actuacions. 

Aquesta jornada està inclosa en els actes de commemoració del centenari de la Confraria de Pescadors de Roses.