Notícies

Temporada Alta presenta 106 espectacles en l'edició del 30è aniversari, en què la programació internacional recupera pes i es reforça la producció i coproducció d'espectacles propis

Foto : Temporada Alta presenta 106 espectacles en l'edició del 30è aniversari, en què la programació internacional recupera

El president Miquel Noguer participa en la presentació de la programació de la 30a edició del festival i en destaca que sigui un festival de país

Temporada Alta tindrà lloc del 8 d'octubre al 13 de desembre de 2021

El festival internacional d'arts escèniques celebra aquesta tardor 30 anys amb la previsió d'arribar al milió d'espectadors acumulats des de la primera edició, l'any 1992

Aquest matí s'ha presentat la programació de la 30a edició del festival Temporada Alta al Teatre Municipal de Girona, amb la participació de Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; Jordi Viñas, alcalde de Salt; Jordi Foz, secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i Salvador Sunyer, director del festival Temporada Alta.


Temporada Alta viurà la seva 30a edició aquesta tardor amb una programació de 106 espectacles que es veuran del 8 d'octubre al 13 de desembre en 19 escenaris de 6 poblacions diferents. Tot i les restriccions per la COVID-19 encara vigents, el festival aposta de nou per la presencialitat, per programar més propostes internacionals -el doble respecte de l'edició anterior- i amb més produccions i coproduccions pròpies. Temporada Alta espera arribar en aquesta edició al milió d'espectadors acumulats al llarg de la seva història.


L'espectacle inaugural serà L'oncle Vània, una coproducció internacional amb el Teatre Lliure, dirigida per Oskaras Kor¿unovas i protagonitzada per actors catalans (Julio Manrique, Ivan Benet, Júlia Truyol, Raquel Ferri, Lluís Marco, Carme Sansa i Anna Güell). Serà l'arrencada d'un festival amb 15 propostes internacionals, 26 produccions i coproduccions pròpies, 60 produccions del país i 39 obres de creació contemporània.


La programació arriba als 106 espectacles, amb 152 funcions (més les activitats d'A Tempo a les escoles) i 39.087 entrades a la venda de propostes de diferents gèneres: teatre, dansa, música, cinema, familiars i propostes en línia en un nou portal a distància que s'ha renovat totalment.


A banda del director mencionat, Kor¿unovas, el festival compta a la seva programació d'aquesta edició amb alguns dels grans noms de l'escena internacional i nacional: Christiane Jatahty, Alain Platel, Christopher Marthaler, Lisi Estaras, Guy Cassiers, Àlex Rigola, Sergio Blanco, Angélica Liddell, Sílvia Munt, Agrupación Señor Serrano, La Veronal, Cirque Aïtal, Israel Galván i Niño de Elche, Carme Portaceli, Sergi Belbel o Clàudia Cedó, entre d'altres.


Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, ha destacat en la presentació que en aquests 30 anys de vida Temporada Alta ha crescut en nombre d'espectacles i d'espectadors, i ha quedat clara la voluntat d'internacionalització que hi ha darrere dels gestors del festival, que han aconseguit que hi siguin presents, any rere any, primeres espases del món de la interpretació i de la música.


Noguer també ha assenyalat que el compromís amb la cultura i la terra de Temporada Alta és inqüestionable i ha afegit que el suport de la Diputació de Girona es manté ferm. «Veurem grans espectacles, però Temporada Alta - Festival de Tardor de Catalunya continuarà sent una plataforma de suport a la creació i la producció de nous espectacles, en una sàvia combinació d'artistes emergents i consolidats, que s'ha convertit en motor de creació».

 

Programació a distància
Temporada Alta va impulsar l'any passat, amb l'inici de la pandèmia, un nou format de visualització d'espectacles fora dels teatres: hi va incorporar una línia de programació més enllà de la programació presencial habitual, A Distància. Enguany, amb la voluntat de donar continuïtat al projecte, s'ha creat una nova plataforma de visualització més còmoda i accessible amb una programació pròpia.

El nou web acollirà propostes pensades especialment per a un entorn digital. Dues son coproduccions del festival: Movidas raras (drôles de trucs), de Rodrigo García i Miss Universo, de Juana Dolores (estrena absoluta). La programació es completa amb Lázaro, de Lagartijas Tiradas al Sol; el Torneig de Dramatúrgia, en streaming, i un catàleg amb més de 20 propostes de grans espectacles de s'han vist en els darrers 30 anys de vida del festival i de directors programats en aquesta edició.

 

Públics i digitalització
El festival Temporada Alta treballa des de fa anys per millorar la relació amb els espectadors, ja sigui amb continguts i activitats complementaris -aquest any amb una quinzena de presencials i virtuals-, o bé en la manera d'explicar la programació o de fer arribar la informació al públic.

Enguany, Temporada Alta estrena un nou web que, amb l'ajuda de les dades dels usuaris i d'algoritmes d'intel·ligència híbrida (suma d'intel·ligència artificial i humana), mostrarà continguts personalitzats per a cadascú. Per fer-ho possible es tindran en compte les dades que cedeixin els espectadors de manera voluntària quan compren entrades, les enquestes respostes pels usuaris o la informació recollida abans i després de cada funció. Es tracta d'un projecte desenvolupat amb Teknecultura, que des de fa anys col·labora amb el festival per explorar noves formules de comunicació amb el públic.