Notícies

Miquel Noguer participa en la presentació de l'exposició «Univers Guinovart» a l'Espai Carmen Thyssen

Foto : Miquel Noguer participa en la presentació de l'exposició «Univers Guinovart» a l'Espai Carmen Thyssen

El president de la Diputació reitera el compromís de la corporació perquè les comarques de Girona disposin d'un espai d'art reconegut internacionalment

«Univers Guinovart» és una mostra organitzada de manera coordinada per l'Espai Guinovart i l'Espai Carmen Thyssen, i es podrà visitar des d'avui mateix fins al 17 d'octubre. A més de Miquel Noguer, han pres part en la presentació Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols; Guillermo Cervera, representant de la Fundació Carmen Thyssen; Maria Guinovart, presidenta de la Fundació Espai Guinovart, i Pilar Giró, comissària de l'exposició.

En l'acte, el president de la Diputació ha destacat que l'exposició és «una oportunitat única de conèixer de ben a prop un dels molts artistes catalans que han esdevingut patrimoni internacional i representació de les essències del nostre país». En aquest sentit, ha al·ludit a la «mirada crítica que els catalans tenim envers el món i envers nosaltres mateixos», una mirada que persegueix «transformar el món per fer-ne un lloc millor i més just». «Això és Guinovart, això és l'art català», ha dit el president en finalitzar la seva intervenció.

La mostra s'exhibeix en l'indret on està projectat el futur museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols. Per això, Miquel Noguer ha recordat que la Diputació de Girona «s'ha compromès des del primer moment a contribuir al fet que les comarques de Girona disposin d'un espai d'art emblemàtic que pugui ser reconegut internacionalment».

L'exposició

La mostra presenta 50 obres de Guinovart d'entre 1948 i 2007, l'any de la mort de l'artista, cedides per la Fundació Espai Guinovart, el Macba i diversos col·leccionistes privats. L'exposició s'articula en dos espais diferenciats, un de dedicat a la «geografia física» i un altre, a la «geografia humana», en què l'artista aborda disciplines com ara la pintura, el collage, l'escultura, el gravat o les instal·lacions.

Guinovart (Barcelona, 1927-2007), considerat un dels màxims exponents de l'informalisme, va fundar el 1954 el grup d'avantguarda Taüll amb altres artistes com Antoni Tàpies o Joan-Josep Tharrats. Després d'uns inicis figuratius, va abandonar paulatinament la representació per abraçar, des de finals de la dècada de 1950, una abstracció centrada en la matèria i caracteritzada per les obres de gran format i el recurs a elements tridimensionals.

La Diputació, compromesa amb el nou museu Thyssen

La Fundació Carmen Thyssen preveu exposar de manera permanent a Sant Feliu de Guíxols un fons de la col·lecció de pintura catalana dels segles XIX i XX de la baronessa Carmen Thyssen-Bornemisza, part de la qual s'ha donat a conèixer els darrers anys en exposicions temporals que han gaudit de un gran èxit.

Aquest fons s'exposarà en un nou espai que es construirà a l'edifici històric del monestir de Sant Feliu de Guíxols. El projecte de reforma i ampliació, a càrrec del prestigiós estudi d'arquitectura Nieto-Sobejano, té un cost estimat de 4,4 milions d'euros, dels quals la Diputació de Girona s'ha compromès a aportar 1,2 milions. 

El nou museu vol suposar un impuls decisiu en l'activitat turística, cultural i social, no només del municipi de Sant Feliu de Guíxols, sinó també de la Costa Brava i de la demarcació de Girona. A més, pretén consolidar l'oferta cultural d'aquest sector, tot apostant per un turisme de caràcter cultural i no només de temporada