Notícies

La Diputació de Girona lliura un Missale Pontificis in Nativitate Domini al Bisbat d'Urgell

Foto : La Diputació de Girona lliura un Missale Pontificis in Nativitate Domini al Bisbat d'Urgell

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el vicepresident segon, Albert Piñeira, s'han desplaçat aquest dijous al Bisbat d'Urgell, on s'han reunit amb l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives. Han aprofitat la visita per entregar-li una edició del Missale Pontificis in Nativitate Domini. Es tracta d'un missal que consta de dos volums presentats en un estoig de suro.

La Diputació de Girona n'ha adquirit dues col·leccions: una l'ha lliurat avui al Bisbat d'Urgell i l'altra la va entregar a mitjans d'abril al Bisbat de Girona, en una trobada amb el bisbe de Girona, Francesc Pardo.

El Missale Pontificis in Nativitate Domini o Missal de Nadal d'Alexandre VI forma part d'una sèrie de tres libelli missae papalis o formularis litúrgics, destinats a les tres misses que els pontífexs cantaven personalment a la basílica de Sant Pere els dies de Nadal, el Diumenge de Pasqua i el dia de Sant Pere.

Els volums van ser encarregats per Alexandre VI poc després de la seva coronació, el 1492. El Papa va utilitzar per primera vegada el missal el dia de Nadal de 1495, en una missa descrita en el diari del cerimonier Johannes Burckard.

Tant sols se'n conserva un manuscrit a la Biblioteca Apostòlica Vaticana, amb la signatura «cod. Borg. Lat. 425»; dels altres dos libelli no se'n té cap notícia des del segle XVI.

L'arquebisbe Joan-Enric Vives ha obsequiat Miquel Noguer amb un exemplar del Beatus de la Seu d'urgell i totes les seves miniatures editat pel Museu diocesà d'Urgell.