Notícies

Albert Piñeira intervé en els Premis Literaris de Girona, a l'Auditori

Foto : Albert Piñeira intervé en els Premis Literaris de Girona, a l'Auditori

El vicepresident de la Diputació Albert Piñeira ha participat aquest dimarts al lliurament dels Premis Literaris de Girona, que han tingut lloc a l'Auditori. En l'acte, hi han assistit també el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila; el diputat Quim Ayats, i el president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech, entre altres autoritats.

En la seva intervenció, Albert Piñeira ha recordat els orígens dels guardons. Enguany, s'ha commemorat el 53è Premi Bertrana de novel·la: «Fa més de mig segle i en plena dictadura franquista, un grup de ciutadans valents van fer possible el Premi Bertrana, embrió del que acabarien sent els Premis Literaris de Girona, tal com avui els coneixem. Ho van fer en un context políticament i culturalment molt difícil, amb censura i repressió».

«La tasca d'aquests premis ha estat i continua sent la divulgació de la literatura i la cultura catalanes i, en la situació actual del país, hem de ser ferms en aquest propòsit. Celebro la vitalitat i la participació en aquesta edició [més de 200 obres en les sis categories]; és un bon símptoma», ha subratllat el vicepresident de la Diputació, que ha remarcat la importància de la cultura en aquests  moments difícils pels efectes de la COVID-19. De fet, la pandèmia ha forçat a reduir el nombre d'assistents a l'Auditori a uns tres-cents i ben separats per complir els protocols sanitaris.

La Diputació de Girona és patrona de la Fundació Prudenci Bertrana, organitzadora dels premis, i Albert Piñeira i Quim Ayats en són els representants.

Els Premis Literaris de Girona 2020 són els següents:

53è Premi Prudenci Bertrana de novel·la per a Ànima de tramuntana, de Núria Esponellà.
43è Premi Miquel de Palol de poesia per a Sempre és tard, de Maria Josep Escrivà.
41è Premi Carles Rahola d'assaig per a Josep Pla o la vitalitat, de Xavier Febrés.
35è Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil per a Sense codi de barres, de Ruth Tormo Benavent.
26è Premi Cerverí de lletra de cançó per a Estimar-te com la terra, de Ginestà.
20è Premi Lletra al millor projecte digital per a la lectura i la literatura catalana ex aequo per a Lectures en ruta, de Tramoia Produccions Culturals, i Podcast La Lectora, de La Lectora, revista digital de crítica literària.

El veredicte dels premis Prudenci Bertrana, Miquel de Palol, Carles Rahola i Ramon Muntaner ja es va fer públic a finals de juny. Aquest fet permet que els llibres guanyadors en aquestes categories ja es puguin trobar a partir d'avui a les llibreries de tot Catalunya.