Notícies

Reprenen els treballs i les activitats de difusió del projecte «BiciTransCat»

Foto : Fotografia: Stella Rotger i Consell Comarcal de l'Alt Empordà

L'obertura de la frontera entre França i Espanya el passat 22 de juny ha permès reprendre algunes de les accions de promoció previstes per a aquest any 2020. La primera d'aquestes accions, prevista per als dies 21 i 22 de juliol, són els viatges de premsa (press trips) transfronterers per promoure les vies pedalables del projecte «BiciTransCat» entre els turistes procedents del sud de França. Aquest continua sent un públic prioritari, motiu pel qual, un cop oberta la frontera, des del projecte «BiciTransCat» es mantindran aquest tipus d'accions.

Certament, però, la crisi provocada pel coronavirus ha aturat moltes de les actuacions previstes per a la primavera, com la participació en fires especialitzades en turisme de natura o la programació de viatges de familiarització (fam trips) amb operadors turístics. Bona part de les fires no han estat reprogramades, i, pel que fa als viatges de familiarització, malgrat que s'ha obert la frontera, el fet de dur-los a terme o no al llarg del 2020 dependrà de les perspectives econòmiques dels mateixos operadors turístics. Tot i això, s'ha pogut participar a la fira de cicloturisme Fiets en Wandelbeurs, que va tenir lloc el 28 i 29 de febrer i l'1 de març a la ciutat holandesa d'Utrecht.

Amb el projecte «BiciTransCat» es continua treballant per al desenvolupament de l'eix pedalable litoral que unirà Figueres amb Perpinyà i que estarà connectat al transport públic. De fet, està en tràmit d'aprovació el projecte de carril bici de Castelló d'Empúries, que, ubicat a la rotonda de Castelló Nou, connectarà amb el nucli de Castelló d'Empúries i els camins naturals que formen els aiguamolls de l'Empordà. D'altra banda, el dilluns 6 de juliol es van iniciar les obres per a la construcció del carril bici de l'entrada de Roses.

A més, al març va entrar en funcionament el nou web del projecte, www.bicitranscat.cat, en què es pot consultar en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès) l'actualitat sobre l'avançament del projecte, així com veure el traçat de «BiciTransCat», propostes d'itineraris o llocs d'interès turístic.

També en aquests darrers mesos, la Diputació de Girona ha signat un conveni de col·laboració amb el Consorci de les Vies Verdes de Girona, l'Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà per cofinançar el projecte. En aquest conveni s'estableix que la Diputació de Girona, com a soci associat, aportarà un 25 % del cost total del projecte dels socis del sud de la frontera (2.018.269,25 €   ), la qual cosa representa una aportació de 504.567,31 €   .

D'altra banda, el programa operatiu «POCTEFA» ha concedit una pròrroga d'un any i tres mesos al projecte «BiciTransCat» per poder complir amb el pla d'actuacions. Així doncs, la data prevista de finalització del projecte és el 31 de desembre del 2021, en comptes del 30 de setembre del 2020, tal com estava previst inicialment.

El projecte «BiciTransCat» ha estat cofinançat en un 65 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través d'«Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020)». L'objectiu de «POCTEFA» és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. L'ajuda se centra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres, a través d'estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.