Notícies

El projecte «La torre de la Plaça i el passat del seu entorn» es presenta a Llançà amb la col·laboració de la Diputació de Girona

Foto : El projecte «La torre de la Plaça i el passat del seu entorn» es presenta a Llançà amb la col·laboració de la Diputac

La presentació del projecte i de l'exposició «La torre de la Plaça i el passat del seu entorn» va tenir lloc divendres passat, 10 de juliol, a la sala de conferències de la Casa de Cultura de Llançà. A l'acte hi va participar el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, acompanyat per Francesc Guisset, alcalde de Llançà, i per Joan Serra i Carles Chacón, cap i tècnic respectivament de l'arxiu de Llançà i autors del contingut de l'exposició.

Prèviament a la presentació, les autoritats van visitar la torre de la Plaça i la nova exposició que acull l'edifici. El projecte «La torre de la Plaça i el passat del seu entorn» s'ha centrat en la revitalització de l'interior d'aquesta construcció emblemàtica del municipi de Llançà a partir de la creació d'un centre d'interpretació.

La nova exposició, en la qual ha col·laborat la Diputació de Girona, dona a conèixer el passat i l'entorn de l'edifici -en substitució de l'antiga mostra permanent, que es podia veure des de feia més de quinze anys-, a fi de millorar la visita a la torre romànica amb informacions que l'enriqueixin i la complementin. La visita de cadascuna de les plantes proporciona informació rellevant de l'edifici i completa la que contenen els catorze plafons que formen l'exposició. Cada plafó aporta continguts (fotografies, dibuixos, documents i explicacions) que serveixen per contextualitzar el període històric de l'època medieval i els inicis de l'edat moderna a Llançà.

La torre s'erigeix com un node principal a partir del qual es pot conèixer la història de la localitat en aquest període històric determinat, que és una mica desconegut tant per als veïns com per als visitants, i es pot fer un repàs del patrimoni arquitectònic i paisatgístic de l'entorn, de la vida de la gent de Llançà i de les relacions amb el monestir de Sant Pere de Rodes.

Amb aquest projecte, liderat per les àrees de Turisme i Cultura del consistori, es pretén potenciar el patrimoni local (arquitectònic, cultural i natural) i fer-ne difusió, així com promoure'n i conservar-ne el valor potencial en relació amb l'època medieval a Llançà.

Des de divendres passat, el centre d'interpretació i l'exposició «La torre de la Plaça i el passat del seu entorn» que acull l'edifici ja estan oberts al públic i l'entrada és lliure.