Notícies

El documental Kayak no limits: Menorca a cegues s'estrena amb el suport de la Diputació de Girona

Foto : El documental Kayak no limits: Menorca a cegues s'estrena amb el suport de la Diputació de Girona

La Diputació de Girona ha col·laborat amb Kayak no limits: Menorca a cegues, un documental inclusiu que pretén posar en valor les capacitats de les persones amb discapacitat i que fomenta el desenvolupament sostenible

Ahir al vespre, a la sala Xavier Montsalvatge de l'Auditori de Girona, va tenir lloc la presentació de Kayak no limits: Menorca a cegues, un documental inclusiu realitzat per l'associació Multicapacitats i que compta amb el suport de la Diputació de Girona. A l'acte, conduït per Pau Calero i Maria Teresa Gustems, hi van assistir Maria Puig, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, i els diputats de l'ens supramunicipal Jordi Masquef i Quim Ayats.

Maria Puig va intervenir en aquesta vetllada en la qual també van participar Isaac Padrós, president de l'associació Multicapacitats i protagonista del documental, i Rai Puig, expert en caiac i instructor d'Isaac Padrós durant la travessia per Menorca. La vicepresidenta va voler destacar la qualitat humana tant d'Isaac Padrós com de l'associació que presideix, i va ressaltar el seu esforç i el seu afany de superació. «Ens demostra que la majoria de vegades els límits ens els posem nosaltres mateixos i que, si ens ho proposem, som imparables», va assenyalar.

Invident arran d'un accident ara fa sis anys, el mes d'octubre passat Isaac Padrós es va convertir en la primera persona cega a completar la volta a Menorca en caiac individual. El documental Kayak no limits: Menorca a cegues recull el testimoni d'aquests 13 dies amb 160 quilòmetres d'expedició de Padrós, acompanyat en tot moment pel caiaquista i aventurer Rai Puig. El seu objectiu principal és precisament posar en valor les capacitats de les persones amb discapacitat. Així mateix, pretén fomentar el respecte per l'entorn natural i el desenvolupament sostenible. Al llarg de la pel·lícula es dona rellevància, entre d'altres, a la salut i el benestar, a la necessitat d'utilitzar energia neta i assequible, a la importància del consum i la producció responsables i a l'acció climàtica.

A més, «cal destacar la gran aportació que estan fent ell mateix i el seu projecte per exportar i visibilitzar les comarques gironines a l'exterior», va remarcar Maria Puig durant el seu parlament, i va afegir que l'Isaac «està actuant d'ambaixador de la demarcació de Girona a Menorca, on aviat també es presentarà aquest documental».

Kayak no limits: Menorca a cegues és realitzat amb el suport de la Diputació de Girona, juntament amb la Universitat de Girona, el Consell Insular de Menorca i la Fundació Eurofirms. Es tracta d'una pel·lícula accessible a tots els públics, que inclou subtítols i interpretació en llengua de signes per a persones sordes i audiodescripció per a persones cegues.

A partir d'ara, el documental vol entrar en el circuit de festivals des de l'àmbit social, de Barcelona a Bilbao, per endegar posteriorment el periple pel circuit de festivals europeus.

Multicapacitats és una associació sense ànim de lucre nascuda l'any 2017 i integrada per estudiants i exestudiants de la Universitat de Girona amb diverses discapacitats i altres persones sensibles a aquesta realitat. La seva missió és fer visible el col·lectiu de persones amb discapacitat i fer valer els seus drets. L'associació se centra a ressaltar tot allò que els seus integrants poden fer, així com les capacitats que tenen i no les mancances o limitacions. Amb aquest objectiu organitzen activitats culturals, esportives i gastronòmiques inclusives, i tallers de rehabilitació cognitiva. També fan xerrades de conscienciació i superació als centres educatius.