Notícies

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona reprèn les exposicions amb «Girona a prop del mar»

Foto : La Casa de Cultura de la Diputació de Girona reprèn les exposicions amb «Girona a prop del mar»

L'exposició «Girona a prop del mar», que s'havia d'inaugurar el 12 de març passat i que es va tancar l'endemà de l'obertura, es reobre de nou a partir d'aquesta setmana i es podrà veure fins al 4 de juliol a la sala d'exposicions de la planta baixa de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

«Girona a prop del mar» és la primera exposició que s'obre al públic a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona arran del seu tancament a causa de la situació d'emergència produïda per la pandèmia de la COVID-19. Aquesta mostra de modelisme naval s'ha reprès aquesta setmana, coincidint amb l'inici de la fase 2 del desconfinament a les comarques gironines, després que s'hagués hagut de tancar l'endemà d'obrir-la.

L'exposició, que està ubicada a la sala d'exposicions de la planta baixa, reuneix més d'una cinquantena de maquetes navals a través de les quals es pretén fer un recorregut en el temps per l'evolució que hi ha hagut en la navegació marítima, detallant els diferents tipus de construcció, des de la fusta fins al ferro, i destacant els canvis estructurals de les embarcacions.

L'exposició, organitzada pel Club de Modelisme Naval de Girona, presenta el treball manual i mental que els membres de diferents clubs i associacions de modelisme han fet en els darrers anys treballant amb diverses tècniques i reproduint diferents tipus d'embarcacions.

El Club de Modelisme Naval de Girona va néixer com una activitat més dins l'Associació de Veïns de Pedret l'any 1996. Els primers contactes que van tenir amb el món dels maquetistes -i concretament amb el modelisme naval- van ser a través d'un grup de modelistes de la Catalunya del Nord que els van engrescar a organitzar la primera trobada a Girona, al riu Ter a la zona de Pedret. Més tard, l'Associació de Veïns es va dissoldre i es va formalitzar el Club de Modelisme Naval de Girona, de manera que van continuar organitzant trobades de modelistes internacionals i, un cop construït el nou parc del Migdia, van traslladar-les al seu estany artificial.

Participen a la mostra l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Barcelona, l'Associació de Modelistes Navals de Catalunya, el Club Esportiu Veles i Vents del Pla de Santa Maria, el Club de Modelisme de Tàrrega, l'Agrupació de Modelistes Aeronavals de Sabadell i el Museu Marítim de Barcelona, que ha cedit tres peces de la seva col·lecció per a l'exposició.

El recorregut està marcat per tres àmbits segons el tipus de maquetes:

  • De navegació a vela: un tipus de navegació marítima o fluvial que es realitza amb una embarcació de fusta a vela i que ha tingut una importància decisiva tant en l'activitat comercial (explotació pesquera, transport marítim, transport fluvial, etc.) com en la guerra naval.
  • De navegació amb embarcacions de motor: a partir de 1860 van aparèixer noves tècniques de propulsió naval, amb els vapors de cascs metàl·lics, que ràpidament van guanyar terreny als velers de fusta. La propulsió mitjançant vapor i la construcció amb ferro van revolucionar el disseny dels vaixells.
  • De pesca artesanal: un tipus d'activitat pesquera en què s'utilitzen tècniques tradicionals, es practica amb petits vaixells i en zones situades a una distància màxima de la costa de 10 milles marines.

 

Paral·lelament a la mostra estaven programades cinc conferències que es re-programaran a la tardor del 2020.

Aquesta és la primera i única exposició que es podrà visitar a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. La sala d'exposicions de la primera planta romandrà tancada i tant aquesta com la sala d'exposicions de la planta baixa reprendran de nou l'activitat al mes de setembre.

L'exposició roman oberta des del dimarts 2 de juny i es podrà veure a la planta baixa de la Casa de Cultura fins al 4 de juliol de 2020, de dimarts a divendres, d'11 a 20 h; dissabtes, d'11 a 18 h, i el dimarts 23 de juny, d'11 a 14 h. Els festius serà tancat. Podeu consultar horaris a www.casadecultura.cat. Per poder visitar-la és obligatori l'ús de mascareta. Així mateix, l'edifici està preparat amb les mesures higièniques establertes pel Ministeri de Sanitat per a la prevenció de contagis de la COVID-19: dispensadors de sabó hidroalcohòlic, vinils informatius que recorden la distància de seguretat o pantalles als punts d'atenció al públic, entre d'altres.

Podeu consultar totes les activitats i la informació actualitzada al web www.casadecultura.cat i als canals habituals de difusió de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Per obtenir més fotografies o més informació de les activitats, ens podeu escriure a secretaria@casadecultura.org.