Notícies

La Diputació injecta gairebé onze milions d'euros als ens locals arran de la crisi originada per la COVID-19

Foto : La Diputació injecta gairebé onze milions d'euros als ens locals arran de la crisi originada per la COVID-19

La crisi sanitària causada per la COVID-19 té efectes directes en l'economia, també per a les corporacions locals. Diversos factors estan influint en l'aprimament de les arques municipals, com ara l'aturada brusca de l'economia derivada del confinament; la limitació de l'activitat administrativa; la flexibilització del calendari fiscal; la reducció o supressió del pagament d'impostos, i l'augment de la despesa per atendre emergències socials i sanitàries a causa de la pandèmia. Atenent a aquest escenari, la Diputació de Girona injectarà 10.934.532 euros a les corporacions locals, import que correspon a un avançament de la meitat del Fons de Cooperació Econòmica previst per a aquest any: 8.287.500 euros per als 221 ajuntaments i 2.647.032 euros més per als vuit consells comarcals de la demarcació, amb l'objectiu de garantir-ne la liquiditat financera i dotar-los de recursos perquè puguin contribuir a la recuperació econòmica que es derivi de la situació actual. La previsió és que les corporacions locals rebin els ajuts aquesta mateixa setmana.

«La Diputació està sempre al costat dels ajuntaments i consells comarcals. I ara, més que mai, fem evident el nostre compromís amb el món local per mitjà d'aquesta injecció econòmica tan important i també de l'assessorament i suport tècnic dels nostres professionals. Tot plegat, a fi d'ajudar tots els municipis de les comarques gironines i, per extensió, la ciutadania i el teixit empresarial i associatiu de la nostra demarcació», ha manifestat el president de la corporació, Miquel Noguer.

La resolució del pagament als ajuntaments s'ha publicat aquest matí al Butlletí Oficial de la Província de Girona (BOP). La quantitat total de les subvencions que aquest any s'atorgaran per mitjà del Fons de Cooperació Econòmica és de 16.575.000 euros. La convocatòria es va aprovar en el ple del 18 de febrer passat i el termini per presentar les sol·licituds per optar-hi hauria d'haver acabat el 19 de març. Però, atenent a la suspensió dels terminis dels procediments administratius decretada pel Govern espanyol, previsiblement els ajuntaments tardarien força a rebre els ajuts. Amb aquesta mesura, doncs, la Diputació avança amb caràcter immediat el 50 % dels imports compromesos a cada ens i, així, contribueix a assegurar la liquiditat municipal en aquest context excepcional.

D'altra banda, per mitjà d'un decret, la Diputació també ha aprovat el pagament de la meitat de la quantitat total que s'ha assignat aquest any a cada consell comarcal. L'import global d'aquesta quantitat és de 5.294.064 euros i, per tant, ara s'avançaran 2.647.043 euros als vuit ens comarcals gironins. A cada consell, se li atorga un import fix i la part variable es determina en funció de la quantitat de municipis del seu àmbit territorial, la superfície i el nombre d'habitants.

En el document annex, podeu consultar, per comarques, l'import que s'avançarà ara per a cada municipi.

En el cas dels ajuntaments, en el marc del Fons de Cooperació Econòmica, a l'hora de determinar els imports amb què se subvenciona cada corporació, es té en compte el nombre d'habitants de cada municipi. Així, als que tenen fins a 20.000 habitants, se'ls atorguen 33.000 euros. I si tenen més de 20.000 habitants, 22.000 euros. També es valora la superfície de cada terme municipal i la mitjana de la seva despesa corrent no financera. A Girona, se li assigna un import fix de 723.000 euros, per a la determinació del qual no s'han tingut en compte les variables especificades per a la resta d'ajuntaments.