Notícies

Voleu conèixer les obres i els autors guanyadors del Premi Joves Fotògraf(e)s? Us els presentem en vídeo!

Foto : Voleu conèixer les obres i els autors guanyadors del Premi Joves Fotògraf(e)s? Us els presentem en vídeo!

En aquests moments excepcionals a causa de la pandèmia de la COVID-19, l'Oficina de Difusió de la Diputació de Girona ha creat una llista de reproducció de vídeos a YouTube per difondre els autors i els projectes fotogràfics guanyadors del Premi Joves Fotògraf(e)s.

Els treballs han estat realitzats especialment per acompanyar la mostra de les fotografies guanyadores del Joves Fotògraf(e)s dels darrers anys i per conèixer-ne amb més profunditat els seus autors.

El Premi Joves Fotògraf(e)s, que s'emmarca dins l'àmbit de promoció, difusió i dinamització cultural d'INSPAI, Centre de la Imatge, té dos objectius: d'una banda, impulsar la fotografia artística i documental, donant suport a la creació i estimulant els fotògrafs i fotògrafes a desenvolupar projectes, i, de l'altra, promoure l'obra de creadors audiovisuals.

El Premi Joves Fotògraf(e)s és un dels projectes més consolidats del conjunt d'activitats que organitza la Diputació de Girona en matèria cultural.

Al canal YouTube de la Diputació de Girona dedicat al Joves Fotògraf(e)s podeu veure els vídeos:

 

«La frontera Sud, a l'ombra del Nord»

Reportatge fotogràfic guanyador de la dissetena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s, realitzat per Martí Albesa gràcies al projecte que va dur a terme a través de l'Agència Talaia sobre el fenomen migratori a la frontera sud d'Europa.

Consta d'un conjunt de trenta fotografies en color, per mitjà de les quals Martí Albesa construeix un discurs amb l'objectiu d'explicar la realitat viscuda a la frontera sud d'Europa, amb l'arribada massiva de persones provinents del continent africà i la situació de col·lapse de les institucions encarregades d'atendre-les.

 

«Nparanpare»

«Nparanpare», de Daniel Casanovas, és el projecte guanyador de la setzena edició del Joves Fotògraf(e)s. Es tracta d'un reportatge fotogràfic sobre un poblat de la sabana senegalesa.

La mostra consta d'un conjunt de trenta fotografies en color per mitjà de les quals Daniel Casanovas construeix un discurs amb l'objectiu de canviar la idea preconcebuda que es té del continent africà, segons la qual «és una massa homogènia on tot són guerres, fam i tristesa», i donar a conèixer «l'Àfrica de la felicitat».

 

«Mentawai, progrés o retrocés?»

Aquest és el projecte guanyador de la catorzena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s. Es tracta d'una exposició de fotografies de la gironina Marina Calahorra, per mitjà de les quals deixa constància del canvi de vida experimentat per una tribu indígena, els mentawai, arran de la presència d'un grup islàmic a l'illa on habiten, a l'oest d'Indonèsia.

Durant anys els mentawai van viure d'acord amb els costums, la ideologia i els hàbits propis, fins que un grup de missioners cristians va aparèixer a l'illa, fa uns vint anys, i els van suggerir de convertir-se a la seva religió. Aquests, però, no van intentar canviar els costums dels mentawai, a diferència de l'últim grup islàmic aparegut a l'illa.

 

«Polvorins»

La tretzena edició de la convocatòria del Joves Fotògraf(e)s ens acosta al treball «Polvorins», del fotògraf gironí Carles Palacio. Amb aquest reportatge fotogràfic, Palacio ens endinsa en el dia a dia de la comunitat gitana del barri del Disseminat dels Caputxins.

Formada per una trentena de fotografies en blanc i negre, la mostra ens apropa, mitjançant un recull d'imatges molt personal, a un barri, una comunitat i un moment de canvi. Primers plans, detalls, vistes generals... ajuden a entendre l'íntima relació d'aquesta gent amb el seu entorn immediat.

 

«La fi dels dies»

El projecte escollit en la dotzena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s és obra de Yurian Quintanas (Amsterdam, 1963), el qual se centra a documentar el territori rural de les comarques gironines a través de la seva visió personal; a explorar el paisatge i a conèixer-ne els habitants, els quals, tot i l'evolució constant de la societat moderna, viuen al marge d'aquesta i han aguantat el pas del temps sense cedir al ritme frenètic del present.

La mostra planteja una reflexió sobre la relació existent entre les persones i la natura, ja que, segons Quintanas, aquesta «és cada cop més distant», de tal manera que «anem perdent consciència de tots els recursos que ens brinda».

 

Amb el Premi Joves Fotògraf(e)s s'aconsegueix crear un espai de trobada de l'obra de fotògrafs i fer-ne difusió; fomentar la creació fotogràfica; acostar la fotografia, des de totes les vessants, al gran públic, perquè gaudeixi de les tendències de la producció fotogràfica actual i de l'àmbit local; perseguir la promoció i la projecció dels professionals de la fotografia i, en especial, dels nous talents, en l'àmbit local, nacional i internacional; donar suport als ajuntaments amb una oferta cultural que consisteix en una exposició itinerant i el catàleg corresponent, i ingressar a la Diputació de Girona el treball i l'obra de joves fotògrafs i fotògrafes i incrementar els fons fotogràfics d'INSPAI, ja que aquests treballs passen a formar part del patrimoni de l'ens.