Notícies

La Diputació de Girona i Dipsalut s'adhereixen a l'Acord nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya

Foto : La Diputació de Girona i Dipsalut s'adhereixen a l'Acord nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya

El diputat de Desenvolupament Sostenible, Joan Fàbrega, ha destacat el «compromís ferm» de la Diputació de Girona amb aquest acord que persegueix l'assoliment dels disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Dipsalut va ser pioner en la incorporació dels ODS en els seus programes. Maria Puig, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, assenyala que «l'Acord nacional és un pas endavant important  per concretar i localitzar accions».

La Diputació de Girona i el seu organisme de salut pública, Dipsalut, s'han adherit a l'Acord nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya, un compromís de les administracions públiques, universitats, sindicats, entitats empresarials i organitzacions del tercer sector amb el compliment de l'Agenda 2030. L'acord assenta les bases de l'Aliança Catalunya 2030, una gran coalició transversal de país que treballarà perquè Catalunya assoleixi el 2030 els disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

L'acte ha tingut lloc al recinte modernista de Sant Pau de Barcelona i ha comptat amb la participació de Quim Torra, president de la Generalitat; Pere Aragonès, vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, i Alfred Bosch, conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.  

Segons estableix l'Acord nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya, les administracions i entitats signants es comprometen a treballar conjuntament i a establir compromisos concrets per a l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible. Aquests compromisos han d'estar incorporats a la planificació estratègica de cada organització, programats en el temps i avaluats amb sistemes de monitoratge basats en indicadors. L'Acord estipula que els compromisos poden estar dirigits a àmbits diversos, com ara la formació, la sensibilització, la generació de canvis organitzatius o la promoció de la recerca i la innovació.

El diputat de Desenvolupament Sostenible, Joan Fàbrega, ha destacat el «compromís ferm» de la Diputació de Girona perquè el desenvolupament de la demarcació mantingui un equilibri en tres grans àmbits: social, ambiental i econòmic. «Aquest equilibri és necessari i urgent. Si no hi posem solució, els efectes del canvi climàtic a la nostra demarcació seran devastadors i irreparables. De fet, en tenim un exemple molt recent, com són els danys que el Gloria ha ocasionat a molts municipis gironins», ha afegit el diputat Joan Fàbrega.

Fàbrega ha subratllat la necessitat que s'hi impliquin tots els agents de la demarcació: «No servirà de res si els ajuntaments no s'impliquen en aquest desenvolupament sostenible i l'Agenda 2030. Per tant, des de la Diputació tenim l'obligació i la responsabilitat de liderar aquest canvi i impulsar-lo a tots els municipis».

Dipsalut, organisme autònom de l'ens supramunicipal, va ser pioner a «baixar sobre el terreny els objectius de desenvolupament sostenible i incorporar-los als programes que duu a terme promovent plans municipals de salut, benestar i desenvolupament sostenible vinculats a aquestes fites», ha assenyalat Maria Puig, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut. A més, ha puntualitzat que «l'organisme ja va començar a treballar-hi el 2016 i va incloure els ODS al catàleg de serveis a finals del 2018, conscient que per millorar la salut i el benestar de la ciutadania de la demarcació i dels seus descendents calia comprometre's amb aquests reptes».

Maria Puig ha remarcat que «l'Acord nacional és un pas endavant important  per concretar i localitzar accions. Una nova mostra de la voluntat de treballar plegats per  causes compartides com són la sostenibilitat, l'erradicació de la pobresa i de les desigualtats de gènere o la garantia d'unes condicions de vida dignes per a totes les persones; temes que determinen la nostra salut i benestar, molt més enllà d'altres qüestions com, per exemple, els factors genètics».

L'Acord ha estat impulsat pel Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat i ha estat elaborat mitjançant un procés participatiu en el qual han intervingut organitzacions de sectors molt diversos, entre les quals hi ha la Diputació de Girona i Dipsalut, que han esdevingut signants del document. Així mateix, les organitzacions signants de l'Acord poden integrar-se a l'Aliança Catalunya 2030, una gran coalició de país per compartir informació, recursos i bones pràctiques, així com per impulsar iniciatives conjuntes per assolir els ODS.

El compromís de la Diputació de Girona i de Dipsalut
S'estima que el 60 % de les fites que marca l'Agenda 2030 són locals. Per aquest motiu el rol que tenen els ens locals és determinant en l'assoliment dels objectius. Amb l'adhesió d'avui, la Diputació de Girona i el seu organisme de salut pública reafirmen el compromís amb l'Agenda 2030 i l'assoliment dels ODS.

La Diputació de Girona va aprovar en el ple del mes passat la creació del Servei de Desenvolupament Sostenible. L'objectiu és alinear els objectius de desenvolupament sostenible i l'Agenda 2030 a les polítiques que impulsa la institució arran de l'acord de govern 2019-2023. Així mateix, Dipsalut ha alineat tots els seus programes i polítiques púbiques amb els ODS i està esdevenint un referent en la implantació de l'Agenda 2030 en l'àmbit local de la salut pública.

L'Agenda 2030 i els disset ODS
L'Agenda 2030 va ser aprovada l'any 2015 per les Nacions Unides i estableix disset objectius de desenvolupament sostenible a assolir per al 2030. Així mateix, per tal de concretar el compliment dels objectius, estableix 169 fites i 232 indicadors de seguiment. Es tracta d'un nou full de ruta global sense precedents adoptat des de la consciència de «poder ser la primera generació que aconsegueixi posar fi a la pobresa, i l'última que encara tingui possibilitats de salvar el planeta».

Els tres àmbits principals en què incideix l'Agenda són: el creixement econòmic sostenible, la cura del medi ambient i la inclusió social, i els seus objectius s'emmarquen en cinc àmbits (les 5 «P»): persones, planeta, prosperitat, pau i aliances (partnership, en anglès).

Els disset objectius són els següents:

  1. Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes.
  2. Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l'agricultura sostenible.
  3. Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats.
  4. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tothom.
  5. Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i les nenes.
  6. Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l'aigua i el sanejament per a totes les persones.
  7. Garantir l'accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones.
  8. Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l'ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom.
  9. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
  10. Reduir la desigualtat en i entre els països.
  11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
  12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
  13. Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
  14. Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins per al desenvolupament sostenible.
  15. Protegir, restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl, i aturar la pèrdua de biodiversitat.
  16. Promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.
  17. Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l'Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible.

Llistat d'entitats participants a l'Acord:

  • Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP)
  • Associació Catalana de Municipis (ACM)
  • Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE)
  • Associació Respon.cat
  • CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs)
  • Comissions Obreres de Catalunya (CCOO Catalunya)
  • Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible
  • Consell Català de Cooperació al Desenvolupament
  • Consell de la Gent Gran
  • Consell General de Cambres de Catalunya
  • Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC)
  • Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC)
  • Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya
  • Consell Nacional LGBTI
  • Consorci de Salut i Social de Catalunya
  • Creu Roja Catalunya
  • Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona)
  • Diputació de Barcelona
  • Diputació de Girona
  • Federació de Municipis de Catalunya
  • Fundesplai
  • SCiTech DiploHub
  • Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
  • UGT de Catalunya
  • UNICEF Comitè Catalunya
  • Xarxa per a la  Conservació de la Natura
  • Xarxa Regional Grups d'Acció Local LEADER de Catalunya

 

Documentació