Notícies

«Les xarxes socials han permès que la comunicació sigui bidireccional: la gent vol interacció»

Foto : Foto: M. Millan

Khaoula Boumaaza, Juliana Canet i Joan Grivé protagonitzen la darrera activitat de la VIII Setmana dels Rahola

Els tres joves instagramers han posat sobre la taula les diferències entre el periodisme tradicional i el que busquen els joves a les xarxes socials

Demà es farà el lliurament dels XI Premis Carles Rahola de Comunicació Local en un acte obert a tothom que començarà a les 8 del vespre a l’Auditori de Girona

Els instagramers Khaoula Boumaaza, Juliana Canet i Joan Grivé –amb més de 50.000 seguidors cadascun– han protagonitzat aquest migdia la taula rodona «T’informes o t’influeixen? Les tendències comunicatives entre els joves», que ha conduït la periodista i sociòloga Esther Julià.

La sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG s’ha omplert de desenes de seguidors d’aquests tres joves, que no s’han volgut perdre les seves opinions. Al llarg d’una hora i mitja, en un ambient distès i proper, s’ha parlat sobre les diferències entre el periodisme clàssic i les xarxes, sobre quines xarxes són les més utilitzades, sobre el paper dels influenciadors (influencers) o sobre quin paper té el català a les xarxes, entre altres temes.

La instagramera Khaoula Boumaaza ha destacat que gràcies a les xarxes socials, «la comunicació ara és bidireccional, la gent vol interacció», i ha afegit que, a l’hora d’informar-se, la tecnologia li permet tenir «tots els mitjans de comunicació a mà i escollir quina informació vull rebre segons els meus interessos». També ha remarcat que ella, a través del seu compte d’Instagram, intenta transmetre valors positius i que s’ha de ser «just i honest» amb els seguidors.

Joan Grivé ha remarcat que la immediatesa que permet Internet «ha canviat el paradigma de la comunicació: ha nascut una nova manera d’informar-se». Considera Grivé que les xarxes socials «ho permeten tot: informar-te, entretenir-te, interactuar amb els altres...», i ha explicat també que, amb Juliana Canet, van sovint a escoles a oferir xerrades sobre xarxes i que recalquen als alumnes que a les xarxes «no cal penjar-ho tot».

Juliana Canet, per la seva banda, ha dit que ella diferencia els continguts que penja a Instagram («més family friendly») o a Twitter («hi deixo anar la Juliana més trapella»). El que té clar és que mai penjarà res que vagi en contra de les seves conviccions, però no per influir o deixar de fer-ho, sinó per coherència amb ella mateixa. Considera que, en general, té la impressió que els joves s’informen poc, que quan s’assabenten d’alguna notícia moltes vegades és perquè algun influenciador l’ha comentat. I admet que ella segueix persones que li transmeten valors de caire ideològic.

Els tres han coincidit a dir que quasi no miren la tele, i que tota la informació que reben és «a través del mòbil». Entre els joves de la seva generació, consideren que «els mitjans de comunicació convencionals tenen molt poc abast», i també Facebook, que està «quasi mort» entre la gent jove. En canvi, estan expectants per veure com evoluciona Tik Tok, la xarxa que està atrapant amb força adolescents i preadolescents de tot el món.

Informació dels ponents

  • Khaoula Boumaaza (Agadir, 1998) és estudiant de publicitat i relacions públiques a la UdG. Musulmana, enamorada de Girona, té 63.000 seguidors a Instagram i ha estat la imatge de diverses campanyes publicitàries amb empreses com ara Nike i Maybelline, entre d’altres. A través de les xarxes socials intenta trencar estereotips i influir en positiu a la seva comunitat digital.
  • Juliana Canet (Cardedeu, 1999) és una youtubera i instagramera catalana, copresentadora al programa Adolescents iCat de l’emissora iCat i Catalunya Ràdio, emès també pel canal 33. També col·labora al Tot es mou de TV3. Paral·lelament a la seva dedicació a les xarxes i a la comunicació, estudia filologia catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Joan Grivé (Llinars del Vallès, 1995) és un ambientòleg i comunicador català que es va donar a conèixer a Instagram amb els seus vídeos de monòlegs. Copresentador al programa Adolescents iCat de l’emissora iCat i Catalunya Ràdio, emès també pel canal 33. Col·labora a Els matins de TV3 i participa també al programa de TV3 Està passant.
  • Esther Julià (Verges, 1983) és periodista i sociòloga, especialitzada en estratègia digital i comunicació institucional. Actualment és responsable de comunicació del Govern de la Generalitat.

Aquest ha estat el darrer acte de la Setmana dels Rahola abans de l’acte de lliurament dels XI Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc demà a les 8 del vespre a l’Auditori de Girona. Però aquesta edició de la Setmana dels Rahola compta amb un acte més, que tindrà lloc el dimecres 18 de març: el periodista David Jiménez, autor del best-seller El director, repassarà la seva intensa trajectòria professional i l’estat actual de la professió periodística en una conversa amb el periodista empordanès Jaume Serra.

A la biblioteca Carles Rahola es poden visitar, fins a finals de mes, les exposicions «Rahola Foto 2019. Fotografies presentades a la desena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local», una selecció de les 53 imatges presentades a la categoria que premia la millor fotografia de premsa en la desena edició dels Premis, i «Carles Rahola, una vida republicana», que ressalta la trajectòria de Carles Rahola i Llorens com a periodista, historiador i activista cultural.

Podeu trobar més informació a Twitter, amb l'etiqueta oficial de la Setmana i dels premis #Rahola20, i a la web dels Premis Carles Rahola.