Notícies

La sostenibilitat centrarà la dotzena edició del Sismògraf, el festival de dansa d’Olot

Foto : La sostenibilitat centrar&agrave; la dotzena edici&oacute; del Sism&ograve;graf, el festival de dansa d&rsquo;Olot</p

Aquest matí han tingut lloc les presentacions de la dotzena edició del Sismògraf, el festival de dansa d’Olot. La primera s’ha dut a terme a l’Ajuntament d’Olot, i la segona, al centre cultural Arts Santa Mònica de Barcelona. En aquest segon acte hi ha assistit el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, que ha estat acompanyat per Miquel Curanta, director de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals); Pep Berga, alcalde d’Olot, i Tena Busquets, directora artística del festival.

Aquesta edició 2020 del Sismògraf es centrarà en la sostenibilitat, sota el lema «Dansa per representar el nostre present». Bona part de la programació és de coreògrafs i artistes que s’enfronten, en les seves creacions, a les noves idees que preocupen la societat: des del medi ambient fins a la responsabilitat social, tant en la pràctica com en la conceptualització.

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha destacat que precisament aquesta és una «de les principals línies estratègiques del nou mandat 2019-2023». De fet, el 21 de gener passat el Ple de la institució va aprovar la creació d’un nou servei de desenvolupament sostenible que, d’una manera transversal, pretén dur a terme una acció de govern amb una visió socialment justa i respectuosa amb les persones i l’entorn.

Albert Piñeira també ha volgut destacar un altre dels elements clau d’aquesta edició: el compromís social, la inclusió i la diversitat generacional. Des del Servei de Cooperació Cultural de la corporació «també hi estem treballant i hi hem posat molt d’èmfasi», ha dit el vicepresident. Des de la Diputació de Girona es prioritza l’accés a la cultura de tots els col·lectius en risc d’exclusió cultural i de persones amb diversitat funcional. Enguany, la companyia anglesa Stopgap presentarà Frock, interpretada precisament per artistes amb diversitat funcional.

Altres actuacions que es duran a terme en aquesta edició 2020 són Echoes, de la companyia Moveo, que presentarà a la plaça Major en un format més gran; X-U, de  Les Impuxibles, una peça que després viatjarà als Estats Units; Quo Vadis, de Teatre Essela, una autèntica festa dels vuitanta guiada per Guille Vidal-Ribas i Nàdia Pesarrodona, i Ángel Duran estrenarà la versió de carrer de The Beauty of It, entre moltes d'altres.

En total, es duran a terme, entre el 23 i el 26 d’abril, uns quaranta espectacles. El tret de sortida del festival serà el dia de Sant Jordi, amb tres peces (Balla’m un llibre) que uniran la dansa amb la literatura de Brossa, el Quixot i Lolita. La inauguració serà amb la peça Siempreviva, de Mar Gómez. En les estrenes internacionals, la portuguesa Claudia Dias presentarà Thurdsay.

A més, a part dels espectacles, el Sismògraf acollirà tot un seguit d’activitats lúdiques i educatives per a tots els públics, i durà a terme l’Ona Expansiva, una iniciativa per estendre el programa del festival a altres poblacions de la comarca abans que aterrin al festival olotí. L’esdeveniment acollirà els curadors del projecte «Stalkers», el grup de joves crítics de Novaveu, els creadors que formen el projecte «#FF90» d’El Graner, així com una nova edició del projecte educatiu «Millor públic».

Ja està tot llest per iniciar un projecte que continua fomentant el binomi cultura i paisatge i que compta amb el compromís tant de les companyies i programadors, com del públic en general.