Notícies

La Diputació de Girona col·labora en els premis Enderrock 2020

Foto : Autoria: Ajuntament de Girona

Aquest matí, a la sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona, s’ha dut a terme la presentació de l’edició del 2020 dels premis Enderrock - XXII Premis de la Música Catalana. En l’acte hi ha participat M. Àngels Planas, vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, que ha estat acompanyada per Carles Ribas, tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Dinamització del Territori i Joventut de l’Ajuntament de Girona, i Lluís Gendrau, director editorial del Grup Enderrock.

M. Àngels Planas ha comentat durant la seva intervenció que «és un honor per tots els gironins i gironines que la nostra ciutat aculli, per vuitè any consecutiu, l’acte de lliurament d’aquests premis de la música catalana», els quals reconeixen la producció musical del país. A més, ha afegit que des de la Diputació de Girona es col·labora amb «els esdeveniments culturals que, com aquest, dinamitzen el nostre territori a la vegada que el promocionen com a aparador nacional i internacional dels diferents estils musicals en català».

Durant la presentació s’han donat a conèixer les deu propostes més votades de cadascuna de les quinze categories de vot popular, amb 13.836 vots registrats (un 6,5 % de participació més que en l’edició anterior). Aquest és el resultat de la primera de les tres rondes de votacions per part del públic (que es va dur a terme entre el 8 i el 23 de gener), la qual ha tingut com a punt de partida tots els discos editats i  tots els videoclips publicats al llarg del 2019. De moment, els grups i solistes que compten amb més nominacions són: Oques Grasses, amb 6 nominacions; Manel, amb  5 nominacions, i Rosalía, Miki Núñez, Buhos i Ginestà, amb 4 nominacions.

Enguany l’eslògan dels premis Enderrock, present al cartell, creat pel dissenyador gràfic Manuel Cuyàs, és «Dos per cent per la cultura». Es tracta d’una reivindicació perquè el sector cultural tingui un pressupost digne i s’apropi al de la resta de països de la Unió Europea.

A més, durant l’acte també s’ha fet referència a la gala de lliurament de guardons, que tindrà lloc el proper 5 de març a l’Auditori de Girona i coincidirà amb la publicació del número 300 de la revista Enderrock. Aquests premis anuals de la música catalana també donen a conèixer algunes de les novetats musicals de la temporada. Enguany, hi actuaran grups de primer nivell, com Blaumut, Balkan Paradise Orchestra, Sopa de Cabra o Gertrudis, entre molts d’altres.

Els premis Enderrock uneixen el vot popular amb el veredicte de la crítica, i creen diverses categories de guardons per a cadascun d’aquests àmbits. Els premis que atorga la crítica ja són d’àmbit públic, i són els següents:

. Millor disc de l’any: Per la bona gent, de Manel.
. Millor artista de l’any: Oques Grasses.
. Millor disc de pop-rock (ex aequo): Energia fosca, d’El Petit de Cal Eril, i Kevin, de Ferran Palau.
. Millor disc de cançó: Cançons de fer camí, de Mireia Vives i Borja Penalba (duet).
. Millor disc de folk: Ora pro novis, de Tarta Relena.
. Millor disc revelació: Bruixes, de Salvatge Cor.
. Millor disc en llengua no catalana: Kill a Feeling, de Carla.
. Millor disc de músiques urbanes: Flors mentre visqui, de Lildami.
. Millor disc de clàssica: Legacy, d’Anna Alàs i Jové i Alexander Fleischer.
. Millor disc de jazz i blues (ex aequo): Curiosity, de Xavi Torres, i Ibia, de Gorka Benitez.

A més, el Premi Enderrock d’Honor 2020 s’atorgarà a la cantant Núria Feliu, el Premi Enderrock 2020 a la trajectòria es donarà a Manel Camp, i l’escriptor Jordi Sierra i Fabra serà el guardonat amb el Premi Enderrock Estrella 2020.

Els premis Enderrock 2020 - XXII Premis de la Música Catalana tenen com a objectius ser una trobada anual del públic, els artistes i la indústria musical catalana i crear un estat d’opinió sobre el nivell de la producció musical del país. Els premis estan organitzats pel Grup Enderrock i compten amb el suport de la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya.