Notícies

La primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica compta amb la participació de la Diputació de Girona

Foto : La primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica compta amb la participació de la Diputaci&oac

Aquest matí, al Teatre Nacional de Catalunya, ha tingut lloc la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica. L’acte, presidit per Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya, ha comptat amb la participació d’Anna Barnadas, diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona.

Anna Barnadas ha format part de la taula de diàleg «Col·laboració», juntament amb diverses personalitats entre les quals es troben els representants de la resta de diputacions catalanes: Xesco Gomar, diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona; Eva Mata, vicepresidenta quarta i diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, i Jordi Latorre, vicepresident primer de la Diputació de Lleida.

En la seva intervenció Barnadas ha parlat sobre els conceptes turisme, medi ambient i emergència climàtica, i de com s’interrelacionen entre si. També ha assenyalat que la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica és «una gran oportunitat, però potser la darrera» d’afrontar la situació d’emergència climàtica, i que per això cal que tant els sectors públics com els privats, entre els quals el turisme, «entenguin que els temes ambientals són transversals» i que tots ells situïn aquesta problemàtica «en el centre dels seus processos de presa de decisions».

La Diputació de Girona treballa en aquest àmbit des de fa més de deu anys, en línia amb la Unió Europea. El medi ambient, la sostenibilitat i l’acció climàtica són centrals en els processos de presa de decisions de l’ens supramunicipal. Entre algunes de les accions que s’han dut a terme des de la Diputació hi ha, per exemple, el projecte amb fons europeu ECTAdapt, realitzat conjuntament amb el Consell Departamental dels Pirineus Orientals de la Catalunya del Nord i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques gironines, que tenia per finalitat iniciar els processos d’adaptació de l’Espai Català Transfronterer al canvi climàtic. Actualment s’està treballant en la candidatura de la Costa Brava com a reserva de la biosfera, un projecte que té com a objectiu preservar aquest espai natural d’una gran rellevància ambiental.

La lluita contra el canvi climàtic mitjançant polítiques mediambientals centra una de les principals línies estratègiques del nou mandat 2019-2023. Al llarg d’aquests quatre anys es pretén desenvolupar un pla de xoc amb una clara aposta per les energies renovables, l’eficiència i la transició energètica, l’autoconsum, la disminució de les emissions de CO2, el reciclatge i el Pacte d’Alcaldes per l’Energia i el Clima, amb l’objectiu d’aconseguir que la Diputació de Girona generi zero emissions de CO2 i que el conjunt dels municipis gironins assoleixin els objectius de la Unió Europea de reducció del 40 % d’emissions de gasos d’efecte hivernacle per al 2030.

Així mateix, el passat 17 de setembre de 2019 el Ple de la Diputació de Girona va fer una Declaració Institucional d’Emergència Climàtica, mitjançant la qual es refermava el compromís polític de la Diputació de Girona per solucionar el greu problema del canvi climàtic.

La primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica constitueix l’inici d’un seguit de futures trobades entre els diferents actors i sectors de la societat civil catalana que, més enllà de les polítiques del Govern, plantegin compromisos en matèria de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic.

L’acte d’avui ha comptat amb la presència i la participació de nombroses personalitats d’institucions, organitzacions i entitats catalanes, entre d’altres. Al llarg de la jornada s’han dut a terme tres taules de diàleg (Col·laboració, Innovació i Acció) i Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha presentat la ponència «La Cimera Catalana d’Acció Climàtica, l’expressió d’un compromís».