Notícies

Presentació del llibre Emili Saguer i Olivet, que va presidir la Diputació de Girona del 1930 al 1931

Foto : Presentació del llibre Emili Saguer i Olivet, que va presidir la Diputació de Girona del 1930

Ahir dimarts al vespre, el Servei de Comunicació Cultural de la Diputació de Girona va presentar, a la Casa de Cultura de Girona, el llibre Emili Saguer i Olivet (1865-1940): jurista, home de negocis i president de la Diputació de Girona, un nou volum de la col·lecció «Francesc Eiximenis» del qual és autor el doctor en història Xavier Serra i Albó.

L'obra recull, en el marc d'un període socialment i políticament complex a l'Estat espanyol i, especialment, a Catalunya, la trajectòria professional i pública d'aquest jurista, polític i empresari gironí. El llibre no només pretén recuperar la figura d'un personatge fins ara poc conegut i estudiat, sinó que també ens endinsa en alguns capítols de la història de Girona de les darreries del segle XIX i d'inicis del segle XX.

Saguer va ser notari del districte Girona 10 entre 1891 i 1939. Com a jurista, fou un ferm defensor del dret gironí i català, àmbit en què va rebre la influència del regionalisme jurídic, encapçalat per Manuel Duran i Bas.

Políticament, destacà per ser un dels fundadors del Centre Catalanista, el 1894, al costat de Joaquim Botet i Sisó. El 1930 va ser escollit president de la Diputació de Girona, en el trànsit cap a la Segona República.

En el món dels negocis, Saguer va introduir una indústria innovadora a Girona: la de l'extracció d'àcid carbònic. Les restes de la Fàbrica Saguer, encara visibles a la vall de Sant Daniel, són testimoni d'aquella aventura.

El llibre conté un pròleg del catedràtic emèrit de la UdG i director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal, en el qual destaca que si bé la història de Girona pateix una saturació de monografies, presenta, en canvi, un dèficit de biografies de personatges, i celebra que aquest treball contribueixi a trencar aquest dèficit.

L'acte de presentació va anar a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat delegat de Cultura de la Diputació de Girona; de Joaquim Nadal, presentador de l'acte i autor del pròleg del llibre Emili Saguer i Olivet (1865-1940); i de Xavier Serra, autor del llibre.

 

L'autor: Xavier Serra i Albó

Xavier Serra i Albó va néixer l'1 de juliol de 1979 a Tordera. Es va doctorar en història a la Universitat de Girona el 2017 amb un estudi sobre la vida d'Emili Saguer i Olivet.

És coautor del treball La Guerra Civil a Tordera (2002). Va publicar, el 2017, el llibre de relats Les marques del Marquès de la Lluna. Ha col·laborat en diverses publicacions, ha assessorat institucions en matèria històrica i ha escrit articles d'opinió per a diferents mitjans digitals.