Notícies

Jornada tècnica «Reptes per a la prevenció d’incendis forestals a escala municipal»

Foto : Jornada t&egrave;cnica &laquo;Reptes per a la prevenci&oacute; d&rsquo;incendis forestals a escala municipal&raquo;</

Aquest matí ha tingut lloc la jornada de formació sobre els reptes per a la prevenció d’incendis forestals a escala municipal, organitzada per la Diputació de Girona i la Fundació Pau Costa. Ha obert la jornada la diputada de Medi Ambient, Anna Barnadas.


La jornada està orientada al personal tècnic i administratiu, als càrrecs electes dels ajuntaments i consells comarcals i a les entitats de les comarques gironines que treballin en l’àmbit de la prevenció d’incendis.


En la jornada d’avui s’ha presentat el programa de la Diputació de Girona d’assistència als ajuntaments per a la prevenció d’incendis forestals en la interfase urbanoforestal.
Al llarg de la jornada, les diferents ponències han tractat sobre: gestió forestal i canvi climàtic; cartografia de risc d’incendis forestals; la implementació de plans d’actuació municipals i de mesures d’autoprotecció en zones habitades, i  diverses experiències d’ajuntaments.


La diputada Anna Barnadas ha assenyalat que «el Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona té com una de les seves finalitats i competències assessorar els municipis i oferir-los assistència general i especialitzada, tècnica i de prestació de serveis, en els àmbits propis de l’Administració local i en matèries tals com la gestió forestal i la prevenció d’incendis, especialment en el compliment de les seves obligacions, derivades de la normativa de prevenció d’incendis forestals en zones habitades: la Llei 5/2003».


El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona treballa des de fa uns anys en la prevenció d’incendis, especialment en les zones d’interfase, en el foment de la biomassa forestal i en la dinamització de la gestió forestal com a eina clau per a l’adaptació al canvi climàtic.


La demarcació de Girona té més de 400.000 hectàrees forestals, que representen més del 64 % del seu territori. Després dels grans incendis del 2012 de l’Alt Empordà i una vegada constatada la vulnerabilitat de molts nuclis, urbanitzacions i edificacions, tots els actors implicats en la prevenció d’incendis van unir forces per treballar conjuntament i protegir el territori i la seva gent.

Des de la Diputació de Girona, es va liderar aquest projecte, oferint suport i assistència tècnica, econòmica i jurídica als ajuntaments de la demarcació per al compliment de les seves obligacions en matèria de prevenció d’incendis.


Durant la jornada s’ha destacat que cal posar de manifest la necessitat de la comunicació en el tema de la prevenció d’incendis, fent èmfasi en l’autoprotecció. En molts casos, tot i que la Llei així ho estableix, la implantació de mesures d’autoprotecció no s’entén com una responsabilitat i obligació dels propietaris. A més, sovint no es percep el risc fins que es materialitza; per això, és imprescindible que les administracions facin una tasca informadora i sensibilitzadora constant que permeti afavorir la presa de consciència sobre l’exposició al risc, la capacitat d’autoprotecció i la responsabilitat individual.

 

 

 

Documentació