Notícies

Visita als treballs del projecte transfronterer COOPEREM al coll de Panissars

Foto : Visita als treballs del projecte transfronterer COOPEREM al coll de Panissars

Aquesta matí s’han reunit, al coll de Panissars, representants de les institucions i organismes que participen en el projecte transfronterer de cooperació operativa d’emergències i prevenció d’incendis COOPEREM per visitar els treballs forestals que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya realitza a la zona. En l’acte hi ha participat la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas, la qual ha estat acompanyada pel director dels Serveis Territorials d’Interior de la Generalitat a Girona, Albert Ballesta; la directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Elisabet Sànchez; el cap de la Regió d’Emergències de Girona, Jordi Martín, i l’alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, entre d’altres.

Aquestes tasques que s’estan duent a terme tenen com a objectiu principal la prevenció de grans incendis transfronterers com els que van tenir lloc en aquesta ubicació els anys 1983, 1986 i 2012. Es tracta d’un punt estratègic, donat que en situació de vent de tramuntana els focs a la zona poden desencadenar grans incendis forestals transfronterers, que poden afectar potencialment el corredor d’infraestructures i els nuclis habitats del coll del Portús.

Els treballs, que es van iniciar el novembre passat i tenen un termini d’execució fins a finals de desembre, consisteixen a desbrossar una àrea de 48,57 hectàrees al coll de Panissars per alentir la propagació del foc i a millorar un vial estratègic per facilitar-hi l’accés dels serveis d’emergències, que han de protegir una àrea total de 7.000 hectàrees, des del Portús fins a Llers i Figueres, i són complementaris als realitzats al vessant francès durant la primavera.

L’actuació, que inclou també l’arranjament d’un quilòmetre de vial i la construcció d’una passera, té un pressupost de 90.193,02 euros i forma part d’una xarxa d’accions planificades conjuntament a banda i banda del massís de l’Albera entre el DAARP i el SIVU des Albères, ambdós part del projecte COOPEREM.

La diputada Anna Barnadas ha assenyalat que el Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona «treballa des de fa uns anys en la prevenció d’incendis, especialment en les zones d’interfase urbana-forestal». A més, ha destacat que l’any 2020 el DARP i l’ens supramunicipal «faran una altra intervenció a la zona del corredor d’infraestructures (AP-7, N-II i AVE), amb l’objectiu de reforçar-ne la protecció, així com la d’una àrea potencialment afectada de 26.000 hectàrees» i ha afegit que la Diputació «invertirà 145.000 euros en treballs de reducció de la vegetació en diversos punts estratègics de l’eix de comunicació principal entre l’Estat francès i l’espanyol».

Aquests treballs s’emmarquen en el projecte transfronterer de cooperació operativa d’emergència i prevenció d’incendis COOPEREM, en el qual participa tant la Diputació de Girona com el Departament d’Interior - Bombers de la Generalitat, el Service Départemental d’Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées Orientales, l’Office National des Forêts i el SIVU des Albères.

El projecte COOPEREM està emmarcat en el programa INTERREG-POCTEFA 201-2020 i té com a objectiu el desenvolupament d’una política conjunta en matèria de prevenció i gestió de catàstrofes en aquesta zona transfronterera. El pressupost del projecte és de 2.556.505 euros, el 65 % del qual aporta la Unió Europea.