Notícies

Presentació d’una nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona», dedicada a Sant Julià de Ramis

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

La col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», editada per la Diputació conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”, segueix publicant monografies dedicades als pobles i ciutats de les comarques gironines. Fa pocs dies es presentava el llibre dedicat a Amer, i ara és el torn de Sant Julià de Ramis.

 

El llibre, escrit per tres persones nascudes a Sant Julià de Ramis i que hi resideixen (Anna Ribas, Pere Pujolràs i Marina Canals), és el número 203 d’aquesta col·lecció i fa que siguin 117 els municipis que ja disposen d’una monografia.

 

La presentació d’aquesta publicació va tenir lloc dijous al vespre al Centre Cívic de Sant Julià de Ramis i va anar a càrrec d’Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; de Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis; de Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció; de Narcís Casassa, alcalde de Sant Julià de Ramis en el període 2003-2015, i d’Anna Ribas, Pere Pujolràs i Marina Canals, els autors del llibre.


El llibre. Aquest quadern, escrit per tres persones nascudes a Sant Julià de Ramis i que hi resideixen, vol ser un recull dels trets més destacables d’aquest poble, situat al nord del Gironès. Des d’un punt de vista històric, comença per la prehistòria i arriba fins als nostres dies. També inclou aspectes vinculats a l’entorn natural, la vida social, les activitats econòmiques i els equipaments i serveis actuals de Sant Julià de Ramis, entre molts altres temes.


Seguint amb les coordenades pròpies dels «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre consta de trenta-set capítols, al llarg dels quals els autors han anat desglossant les característiques més destacades del municipi. Així, els capítols estan dedicats al riu Ter i al riu Terri; a les singularitats geològiques; a les vies de comunicació; al poblat ibèric, situat al cim de la muntanya de Sant Julià; al castell fortí, una de les darreres fortaleses militars construïdes a Catalunya; a les festes; a l’escola; als personatges il·lustres; a la vida social, i també al present i al futur de Sant Julià de Ramis.


Anna Ribas (Sant Julià de Ramis, 1965) és catedràtica de geografia a la Universitat de Girona. La seva recerca gira al voltant de l’anàlisi i la gestió dels riscos naturals (en especial, les inundacions) i dels problemes associats a la gestió de l’aigua. Ha publicat diversos llibres i articles relacionats amb aquests aspectes.


Pere Pujolràs (Sant Julià de Ramis, 1959) és diplomat en magisteri i postgraduat en educació musical. Exerceix de mestre de primària a l’escola Agustí Gifre, de Sant Gregori. Des de l’any 1999 és regidor a l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis.


Marina Canals (Sant Julià de Ramis, 1961) és llicenciada en història i en dret i diplomada en gestió i administració pública. Treballa al Departament d’Intervenció i Tresoreria de l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis des de l’any 1983.

 

La col·lecció. «Quaderns de la Revista de Girona» fa un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).