Notícies

Les galeries d’art, protagonistes del dossier del nou número de la Revista de Girona, que ja ha sortit al carrer

Foto : Foto: Miquel Millan

Ahir al vespre, a la Fundació Fita de Girona, va tenir lloc la presentació del darrer número de la Revista de Girona, el 317, corresponent als mesos de novembre i desembre, encapçalat per un dossier dedicat a analitzar el paper que ocupen les galeries d’art en la nostra societat i, concretament, en l’àmbit de la cultura. L'acte va estar encapçalat per Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; per Gerard Bagué, director de la Revista de Girona, i per Narcís Selles, coordinador del dossier.

El dossier, coordinat per l’historiador de l’art Narcís Selles, es conforma d’un total de tretze articles escrits per historiadors, crítics d’art i artistes a través del quals es va desgranant les particularitats de les galeries d’art i la seva funció en el passat; la seva situació actual i les possibles línies de futur amb les quals poden orientar-se aquests espais.

Selles, en el seu article de presentació, explica que «una de les peces importants en la mediació entre l’art i la societat han estat i són les galeries d’art» i que «malgrat les transformacions del sistema artístic [...] les galeries culturalment compromeses poden continuar tenint un rol en la societat». Segons Selles, «aquests centres, que tenen a favor seu el factor de la proximitat i l’accés directe a les obres, poden representar un paper destacat en la descoberta de nous talents, en la consolidació de trajectòries o en la reavaluació de pràctiques oblidades o desateses».

Els articles han estat escrits per la professora d’història de l’art contemporani de la UdG Maria Lluïsa Faxedas; el crític d’art i escriptor Jaume Fàbrega; el crític Eudald Camps; l’historiador de l’art i professor de la UAB Jaume Vidal; els historiadors de l’art Mariona Seguranyes, Víctor López i Eva Vàzquez; l’escriptora Cristina Masanés, i els artistes visuals Pere Noguera, Enric Ansesa, Carme Sanglas, i Jordi Mitjà. Un entramat de col·laboradors extens i heterogeni que ha aconseguit que el tema del dossier s’hagi pogut enfocar des de diferents vessants i punts de vista.

Altres temes

El número 317 de la Revista de Girona inclou diferents articles relacionats amb la història i l’actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaquen el reportatge sobre la història del GEiEG coincidint amb el centenari de l’entitat, escrit per Joaquim Nadal; l’entrevista a l’empresari, director de teatre i dinamitzador cultural Joan Ribas, i la biografia del novel·lista, poeta i estudiós de la llengua catalana Pere Verdaguer (1929-2017).

També conté un reportatge fotogràfic centrat en la tasca que està duent a terme l’Agrupació de Defensa Forestal de l’Estany; un article dedicat a les  lletres sobre la «Literatura gironina de seminari»; dos més dedicats a la història, en què s’expliquen l’assassinat de l’exbatlle Farró ara fa 130 anys, vist per la premsa gironina; la història d’hostes, pelegrins i malalts que s’hostejaven a Sant Grau, i un altre sobre arqueologia en què es presenta el Camp dels Ninots, el jaciment de Caldes de Malavella, una de les joies pel que fa a jaciments arqueològics d’arreu del món.