Notícies

Presentació d'una nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona», dedicada a Amer

Foto : Foto: Miquel Millan

Ja ha sortit al carrer una nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona», en aquesta ocasió dedicada a Amer. La presentació d'aquesta publicació, escrita per Xavier Solà, va tenir lloc el passat dissabte al vespre, a la sala de Can Boles, d'Amer.

El llibre és el número 202 de la col·lecció de quaderns editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l'Obra Social “la Caixa”. Al llarg d'aquesta notable quantitat de volums ja publicats, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general). Amb aquesta nova monografia, dedicada a Amer, ja són 116 els municipis protagonistes dels «Quaderns de la Revista de Girona».

La presentació va anar a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; M. Rosa Vila, alcaldessa d'Amer; Toni Aulina, sotsdirector de l'oficina de CaixaBank a Amer; Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció; Joaquim Carreras, director de l'Arxiu Comarcal de la Selva, i Xavier Solà, l'autor del llibre.

El llibre. Aquesta monografia sobre Amer combina aspectes inèdits amb d'altres de coneguts, i ha estat escrita amb una clara voluntat divulgativa i amb el màxim rigor. Els seus capítols giren entorn dels diferents aspectes de la geografia i la història, l'economia i la religió, les tradicions i les festivitats, i la vida social i comunitària d'aquesta vila. Un dels elements patrimonials que més ha marcat la història del municipi ha estat el monestir de Santa Maria, sota l'ombra de la vila. Actualment, el creixement industrial està transformant la vida amerenca de manera irreversible.

Seguint amb les coordenades pròpies dels «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre és una monografia sintetitzada que pretén recollir els aspectes més destacats del passat i el present de tot aquest territori. Consta de quaranta capítols, al llarg dels quals l'autor ha anat desglossant les característiques més destacades del municipi, com són la història, la cultura, l'esport i l'associacionisme, entre d'altres.

Xavier Solà (Sant Feliu de Pallerols, 1972). Va estudiar a l'Institut Castell d'Estela, d'Amer. Actualment és professor de geografia i història d'ensenyament secundari i investigador del Centre de Recerca Històrica de la Universitat de Girona. Ha fet un màster en museologia i patrimoni i és doctor en història per la Universitat de Girona. El 2007 va guanyar la XVII Beca d'Història Moderna i Contemporània de la Fundació Noguera amb un projecte sobre el monestir d'Amer. Ha publicat diversos treballs relacionats amb la sociabilitat, la religiositat, les visites pastorals i l'art de l'època moderna a Catalunya.