Notícies

Seminari de tancament del projecte ECTAdapt, per adaptar l’Espai Català Transfronterer al canvi climàtic

Foto : Fotògraf: E. Kelele

La diputada Anna Barnadas hi va intervenir

La jornada va recollir els resultats de tres anys i mig de cooperació entre la Diputació de Girona, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i el CILMA
 

La Diputació de Girona, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i el CILMA van exposar les accions i els documents realitzats del projecte ECTAdapt, en un seminari de tancament que va tenir lloc a l’Hotel Carlemany de Girona el 24 d’octubre passat. El projecte de cooperació transfronterera s’ha implementat durant tres anys i mig, entre el maig del 2016 i l’octubre del 2019, per adaptar al canvi climàtic l’Espai Català Transfronterer (ECT), la zona formada pel Consell Departamental dels Pirineus Orientals i les comarques gironines. 

L’entorn mediterrani està reconegut com un dels més sensibles al desordre climàtic i, en aquest sentit, ja s’han detectat conseqüències en la quantitat i la qualitat de l’aigua, en la pèrdua de la biodiversitat, en la salut pública (al·lèrgies, epidèmies, mosquits...) o en l’augment i la intensitat de riscos naturals (incendis, inundabilitat, esllavissades...), entre d’altres. Aquest context va impulsar el projecte ECTAdapt, amb l’objectiu de compartir sinergies i desenvolupar una política conjunta a escala de tot l’ECT en matèria d’adaptació al canvi climàtic, cercant respostes innovadores i adaptades al context social. El projecte ha comptat amb un pressupost d’1.030.000 euros, el 65 % del qual ha estat subvencionat pel FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). La resta l’han aportat el Consell Departamental dels Pirineus Orientals (18,9 %), el CILMA (9,5 %) i la Diputació de Girona (6,6 %).

En la seva intervenció, la diputada Anna Barnadas va destacar que «hem optat per treballar plegats aprofitant que som territoris amb unes condicions climàtiques i socioeconòmiques similars. Creiem que així serem més eficients a l’hora de reduir la vulnerabilitat del territori als impactes climàtics (sequeres, onades de calor, pluges torrencials, pujada del nivell del mar, falta de neu...) i les seves conseqüències (incendis forestals, inundacions, escassetat d’aigua, intrusió salina, al·lèrgies, epidèmies...)». També van participar en l’acte de presentació Martine Rolland, vicepresidenta del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, i Sergi Mir, president del CILMA. 

El seminari de tancament es va estructurar en tres parts, coincidents amb les tres línies d’actuació del programa: l’anàlisi i la posada en comú de les dades de vulnerabilitat al canvi climàtic de l’ECT; la sensibilització dels actors de l’ECT en el repte d’executar accions d’adaptació, a través d’exposicions, jocs, sessions informatives, vídeos divulgatius en català i francès i jornades de formació, i el desenvolupament d’una estratègia de suport a les administracions per al desplegament de plans locals d’adaptació al canvi climàtic. En aquesta darrera línia, convé destacar que s’ha redactat una guia amb 130 accions agrupades per sectors vulnerables i per impactes climàtics amb la participació d’un grup d’experts transfronterer. En la sessió, hi van intervenir: 

– Arnaud Fanlou, responsable de la Mission Départementale Développement Durable del Departament dels Pirineus Orientals
– Marc Marí, cap del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona
– Anna Pibernat, tècnica del CILMA per al projecte ECTAdapt

L’Espai Català Transfronterer (ECT) representa una àrea d’influència d’uns 10.000 km2 de condicions molt similars i una economia basada principalment en l’agricultura i el turisme. El territori inclou 447 municipis i prop d’un milió tres-cents mil habitants.