Notícies

Seminari de tancament del projecte ECTAdapt, per adaptar l’Espai Català Transfronterer al canvi climàtic

La diputada Anna Barnadas hi va intervenir

La jornada va recollir els resultats de tres anys i mig de cooperació entre la Diputació de Girona, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i el CILMA
 

La Diputació de Girona, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i el CILMA van exposar les accions i els documents realitzats del projecte ECTAdapt, en un seminari de tancament que va tenir lloc a l’Hotel Carlemany de Girona el 24 d’octubre passat. El projecte de cooperació transfronterera s’ha implementat durant tres anys i mig, entre el maig del 2016 i l’octubre del 2019, per adaptar al canvi climàtic l’Espai Català Transfronterer (ECT), la zona formada pel Consell Departamental dels Pirineus Orientals i les comarques gironines. 

L’entorn mediterrani està reconegut com un dels més sensibles al desordre climàtic i, en aquest sentit, ja s’han detectat conseqüències en la quantitat i la qualitat de l’aigua, en la pèrdua de la biodiversitat, en la salut pública (al·lèrgies, epidèmies, mosquits...) o en l’augment i la intensitat de riscos naturals (incendis, inundabilitat, esllavissades...), entre d’altres. Aquest context va impulsar el projecte ECTAdapt, amb l’objectiu de compartir sinergies i desenvolupar una política conjunta a escala de tot l’ECT en matèria d’adaptació al canvi climàtic, cercant respostes innovadores i adaptades al context social. El projecte ha comptat amb un pressupost d’1.030.000 euros, el 65 % del qual ha estat subvencionat pel FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). La resta l’han aportat el Consell Departamental dels Pirineus Orientals (18,9 %), el CILMA (9,5 %) i la Diputació de Girona (6,6 %).

En la seva intervenció, la diputada Anna Barnadas va destacar que «hem optat per treballar plegats aprofitant que som territoris amb unes condicions climàtiques i socioeconòmiques similars. Creiem que així serem més eficients a l’hora de reduir la vulnerabilitat del territori als impactes climàtics (sequeres, onades de calor, pluges torrencials, pujada del nivell del mar, falta de neu...) i les seves conseqüències (incendis forestals, inundacions, escassetat d’aigua, intrusió salina, al·lèrgies, epidèmies...)». També van participar en l’acte de presentació Martine Rolland, vicepresidenta del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, i Sergi Mir, president del CILMA. 

El seminari de tancament es va estructurar en tres parts, coincidents amb les tres línies d’actuació del programa: l’anàlisi i la posada en comú de les dades de vulnerabilitat al canvi climàtic de l’ECT; la sensibilització dels actors de l’ECT en el repte d’executar accions d’adaptació, a través d’exposicions, jocs, sessions informatives, vídeos divulgatius en català i francès i jornades de formació, i el desenvolupament d’una estratègia de suport a les administracions per al desplegament de plans locals d’adaptació al canvi climàtic. En aquesta darrera línia, convé destacar que s’ha redactat una guia amb 130 accions agrupades per sectors vulnerables i per impactes climàtics amb la participació d’un grup d’experts transfronterer. En la sessió, hi van intervenir: 

– Arnaud Fanlou, responsable de la Mission Départementale Développement Durable del Departament dels Pirineus Orientals
– Marc Marí, cap del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona
– Anna Pibernat, tècnica del CILMA per al projecte ECTAdapt

L’Espai Català Transfronterer (ECT) representa una àrea d’influència d’uns 10.000 km2 de condicions molt similars i una economia basada principalment en l’agricultura i el turisme. El territori inclou 447 municipis i prop d’un milió tres-cents mil habitants. 

WEB RELACIONADA http://www.ectadapt.eu
ÀMBITTerritori i medi ambient