Notícies

La Diputació de Girona reafirma el seu suport a la cultura popular i tradicional catalana de les comarques gironines

Foto : La Diputació de Girona reafirma el seu suport a la cultura popular i tradicional catalana de les comarques gironines

·    Queden aprovats els annexos de pròrroga de quatre convenis d'encàrrec de gestió amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

·    S'aprova un suplement de crèdit de gairebé un milió d'euros destinats al fons de cooperació municipal de la Diputació de Girona



Aquest migdia, a la sala de plens de la Diputació de Girona, ha tingut lloc el ple ordinari corresponent al mes d'octubre. En la sessió d'avui, la segona de l'actual mandat de la Diputació, s'han tractat un total de setze punts de l'ordre del dia, entre els quals es troben les bases reguladores de subvencions a les entitats i associacions de cultura popular i tradicional catalana de les comarques gironines.

Les bases reguladores d'aquests ajuts, els quals es troben emmarcats dins del programa educatiu «Identitat, arrels i tradicions» de la Diputació de Girona, han estat aprovades per unanimitat. Aquestes subvencions s'atorgaran a tallers pedagògics sobre cultura popular i tradicional catalana que estiguin encaminats a la divulgació i al coneixement d'alguna de les manifestacions de la memòria i de la vida col·lectives del territori, tant del passat com del present, que inclou tot el que fa referència al conjunt de manifestacions culturals materials i immaterials: festes i costums, música i instruments, balls i representacions, tradicions festives o creacions literàries, entre d'altres.

Aquests tallers han d'anar destinats a alumnes d'educació infantil (P3, P4 i P5), d'educació primària (cicles inicial, mitjà i superior), d'educació secundària obligatòria (primer i segon cicle d'ESO), de batxillerat o de cicles formatius de grau mitjà i superior. El procediment de concessió d'aquests ajuts és el de concurrència competitiva i convocatòria pública. La Diputació de Girona subvencionarà fins al 70 % del cost de les activitats seleccionades dutes a terme a les escoles, amb un límit de 2,25 €      per alumne i sessió.

Aquest programa educatiu, inclòs en el servei de recursos pedagògics de la Diputació de Girona, parteix de la base que l'educació és el millor camí per forjar la identitat cultural dels alumnes d'arreu del territori gironí. La Diputació de Girona vol situar l'educació com a element clau per al desenvolupament humà i base del creixement cultural de la ciutadania. Amb aquesta intenció el programa «Identitat, arrels i tradicions» parteix de la idea que l'educació és el millor camí per aconseguir la sensibilització i corresponsabilització de l'alumnat envers la cultura popular i considera que els alumnes d'ara són el futur i la continuïtat per assolir l'arrelament de la cultura tradicional catalana.


Aprovats els annexos de pròrroga de quatre convenis d'encàrrec de gestió amb la Generalitat de Catalunya
La Diputació de Girona té, entre les seves funcions, donar suport als municipis de les comarques de Girona amb l'objectiu que tots els ciutadans de la demarcació, especialment els més desfavorits, disposin d'uns serveis públics de qualitat.

Per aquest motiu, en el decurs de la sessió plenària ordinària també s'ha dut a terme l'aprovació, amb l'abstenció del PSC i de la CUP, dels annexos de pròrroga de quatre convenis d'encàrrec de gestió amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya relacionades amb les famílies i la violència masclista. En concret, es tracta de la gestió dels següents serveis:

·    El Servei d'Acolliment i Recuperació (SAR) per a dones que pateixen violència masclista i per als seus fills i filles a la comarca del Gironès
·    El Servi d'Intervenció Especialitzada (SIE) per a dones que pateixen violència masclista i per als seus fills i filles a la comarca del Gironès
·    El servei tècnic dels punts de trobada següents:
        o    Figueres i comarca de l'Alt Empordà
        o    Comarca del Gironès

En data de 19 de març de 2019 es van aprovar aquests quatre convenis per acord de la sessió del Ple de la Diputació de Girona. L'encàrrec de gestió s'iniciava amb la signatura dels convenis, que van tenir lloc el passat 27 de març, i finalitzava el 31 de desembre del 2019. Amb l'aprovació d'aquests annexos de pròrroga la vigència dels convenis es perllonga un any més, de manera que la vigència de la pròrroga serà de l'1 de gener al 31 de desembre del 2020.


Suplement de crèdit de la Diputació de Girona

En el ple d'avui s'ha aprovat per unanimitat l'expedient de suplement de crèdit de la Diputació de Girona destinat a les despeses que no poden demorar-se fins a l'exercici següent o bé el crèdit previst per a les quals és insuficient i no pot ser objecte d'ampliació.

En total s'han aprovat 908.333,34 €      de suplement de crèdit. D'aquest import 8.333,34 €      estaran destinats a ajuts a entitats no lucratives del Programa de Projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) Salut i 900.000 €      estaran destinats als fons de subvencions per a inversions en Assistència i Cooperació Municipal.

El servei d'Assistència i Cooperació als Municipis de la Diputació de Girona s'ocupa de diferents accions dirigides a subministrar col·laboració i ajuda econòmica als ajuntaments i als consells comarcals.