Notícies

Obertura del III Congrés Internacional «El potencial dels boscos en la salut»

Foto : Autoria: M. Albesa

La diputada Anna Barnadas ha assistit a la presentació

La jornada posa en relleu els boscos com a elements de valor ecològic

Els dies 7, 8 i 9 d'octubre se celebra el III Congrés Internacional «El potencial dels boscos terapèutics en la salut», organitzat per l'Associació Sèlvans, la Xarxa per a la Conservació de la Natura i el Campus Patrimoni Cultural i Natural de la Universitat de Girona. El congrés compta amb el suport de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa". També hi col·laboren el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Turisme Garrotxa, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l'Ajuntament de Girona.

Es tracta d'una oportunitat excel·lent per situar Catalunya al capdavant en el desplegament d'aquesta nova tecnologia forestal, i de teixir sinergies en l'àmbit local i de país, com a projecte replicable arreu on hi hagi boscos d'alt valor ecològic. El congrés vol tenir una orientació eminentment pràctica, d'aplicació sobre el terreny en relació amb un àmbit de treball, el de natura i salut i bosc i salut, que compta amb una creixent projecció i interès global.

En la inauguració, la diputada Anna Barnadas ha assenyalat que «la Diputació de Girona dona suport, a través d'aquest congrés, a una iniciativa pionera al sud d'Europa. Les institucions hem de veure els boscos com a espais naturals i recursos ecològics amb gran potencial econòmic, i protegir-los amb una gestió sostenible».

Reconnexió amb la natura a través de la salut i el benestar

El III Congrés Internacional «El potencial dels boscos en la salut» significa un pas endavant en l'actualització en recerca biomèdica sobre el potencial dels boscos en la salut i el benestar de les persones, i propicia un espai de trobada per al coneixement i intercanvi d'experiències d'arreu del món en l'ús i la valoració d'aquests serveis.

Al llarg dels diferents dies hi prendran part, entre altres personalitats del món científic:
-    Martí Boada. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB. Assessor científic de la UNESCO i  president honorífic de la Comissió Tecnicocientífica del Congrés;
-    Hiroko Ochiai.  National Tokyo Medical Center. Assisteix en representació de la International Society of Nature and Forest Medicine (el Japó);
-    Won Sop Shin, professor de silvicultura social de la Chungbuk National University (Corea del Sud);
-    Horst Klinkmann, consultor sènior i ambaixador d'economia de la salut de l'estat de Mecklenburg - Pomerània Occidental (Alemanya);
-    Susan V. Joachim i el doctor Dieter Kotte, respectivament presidenta i secretari/assessor estratègic internacional de la International Nature and Forest Therapy Alliance (Austràlia);
-    Amos Clifford, fundador de l'Association of Nature and Forest Therapy Guides and Programs (els Estats Units).

Durant el congrés es crearà un espai de cooperació internacional entre el conjunt de xarxes de boscos amb funcionalitat terapèutica dels diferents continents, que treballarà per harmonitzar-ne els estàndards de qualitat i de certificació.

L'esdeveniment culminarà amb una defensa de la necessitat de preservar els boscos naturals com a espais proveïdors de salut i benestar per a les societats.