Notícies

«La frontera salvatge, 80 anys de la retirada»


Acte commemoratiu en memòria de Walter Benjamin al cementiri de Portbou

Celebració de la declaració de bé cultural d'interès nacional del memorial PassatgesEl diputat Joan Fàbrega ha assistit a l'acte commemoratiu en memòria de Walter Benjamin al cementiri de Portbou, amb la celebració de la declaració el 2018 del memorial Passatges com a bé cultural d'interès nacional, dins els actes de la IV Escola d'Estiu Walter Benjamin, aplegats sota el nom «La frontera salvatge, 80 anys de la retirada». A la cerimònia hi han estat presents també: Xavier Barranco, alcalde de Portbou; Josep Maria Bernils i Vozmediano, vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Empordà; Pilar Parcerisas, presidenta de la Fundació Angelus Novus per a l'estudi de la Història, les Arts i el Pensament. A més a més, s'ha comptat amb la intervenció de Carles Duarte, poeta, i s'ha fet una lectura de poemes de Hannah Arendt, María Zambrano i Walter Benjamin. L'acte ha estat dirigit per Cari Oriol.

Enguany es compleixen vuitanta anys de la retirada i de l'exili de 300.000 persones (de les 500.000 que fugien de l'Espanya republicana), que van travessar les muntanyes dels Pirineus per Portbou en acabar la Guerra Civil el 1939. L'avenç del nazisme va fer que molts intel·lectuals europeus passessin la frontera en sentit invers a partir d'aquesta mateixa data en esclatar la Segona Guerra Mundial. Aquest èxode va portar el pensador Walter Benjamin a fugir el 1940 i a suïcidar-se a Portbou el 26 de setembre d'aquell any en saber que seria repatriat.

Els artistes, els creadors, els intel·lectuals, persones sovint no entrenades per a situacions adverses de supervivència, van patir censura i exili per la seva condició ideològica o d'identitat, un fet que es repeteix avui en l'Europa dels refugiats.

L'escola d'estiu ha pres el títol del llibre La frontera salvaje, de Fernando Hernández Sánchez, que es va presentar durant el seminari, per donar nom a aquesta edició. A més, hi ha incorporat un acord amb els artistes residents a la fàbrica de creació La Escocesa, de Barcelona, que conceben l'artista com a activador crític de la història, i amb el festival de fotografia Fotolimo, que ha proposat un debat sobre Walter Benjamin i la fotografia.

El diputat Fàbrega ha agraït que «l'Ajuntament de Portbou ens hagi convidat en aquest acte de gran significació política si tenim en compte que el país està immers en la lluita per la defensa de la llibertat i d'alguns dels drets fonamentals recollits en la Declaració dels drets humans de les Nacions Unides. Uns drets que avui ens són negats pel poder judicial i polític espanyol». A més a més, ha recordat que enguany, que es compleixen vuitanta anys de la retirada i de l'exili, som aquí, «tossudament alçats», per no oblidar-ho mai.

Han participat a l'escola d'estiu Cari Oriol, Jean Calens, Carme Alda, Fernando Hernández Sánchez, Anne Roche, Madeleine Claus, Maria Maïlat, Manolo Laguillo i Ignasi  Solé Sugranyes, entre d'altres.

ÀMBITCultura

Documentació