Notícies

Presentació del darrer número de la Revista de Girona dedicat a Valentí Fargnoli al Museu Etnogràfic d'Amer

Foto : Miquel Millan
Ahir al vespre, al Museu Etnogràfic d'Amer, es va presentar el darrer número de la Revista de Girona, que ja ha sortit al carrer i que té com a figura central el fotògraf Valentí Fargnoli.

El dossier del número 316 de la Revista de Girona, "Valentí Fargnoli, el fotògraf", ha estat coordinat per Joan Boadas i Raset, arxiver municipal de Girona, i és un viatge apassionant i apassionat per la fotografia de principi del segle XX a través de l'obra i la figura d'un fotògraf versàtil, entre la realitat ambulant i la fotografia patrimonial, del qual només es conserven 1.193 plaques de vidre a més dels negatius que estan en mans de particulars i del fons de l'Arxiu Mas.

El reportatge dedicat a Fargnoli coincideix amb la publicació, a final del 2018, del llibre Fotografia en temps de noucentisme. Adolf Mas, Valentí Fargnoli, Jeroni Martorell i el Repertori iconogràfic, editat per l'Ajuntament de Girona, i amb l'exposició "Valentí Fargnoli, el paisatge revelat" de la Diputació de Girona, que durant aquests dies es pot veure al Museu Etnogràfic d'Amer, on es presentarà el nou número de la Revista de Girona.

El dossier vol contribuir a un millor coneixement de la persona i de l'obra del fotògraf des de la mirada d'especialistes en diferent àmbits, com el mateix Joan Boadas, que és director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI); David Iglesias; la historiadora de l'art i doctora per la UB, Carmen Perrota; la doctora en història de l'art i professora del departament d'humanitats de la UPF, Núria F. Rius; el comissari d'exposicions Juan Naranjo; Josep Pérez Pena, llicenciat en belles arts i conservador de fotografies, i la fotògrafa, historiadora i conservadora de fotografia, i tècnica a l'Arxiu del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, Montserrat Baldomà.

El dossier es complementa amb una sèrie de textos inspirats per una foto, que signen autors com el filòsof Xavier Antich, l'artista i fotògraf Joan Fontcuberta i la fotògrafa, historiadora i conservadora de fotografia, i tècnica a l'Arxiu del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, Montserrat Baldomà.

La presentació va anar a càrrec del vicepresident primer de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; de Maria Rosa Vila, alcaldessa d'Amer; de Gerard Bagué, director de la Revista de Girona; i de Joan Boadas, coordinador del dossier.

Altres temes

El número 316 de la Revista de Gironainclou diferents articles relacionats amb la història i l'actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaquen el reportatge "Trenta anys treballant per mantenir viu el català" de la periodista Elisabet Don o l'entrevista amb Anna Ventura, Natsuki, ballarina, productora i coreògrafa, qui explica com "la dansa expressa coses profundes que no es poden dir amb paraules".

També conté un reportatge fotogràfic titulat "L'Alzheimer a Catalunya, la generació oblidada", que mostra, amb imatges tendres, la cruesa d'aquesta malaltia neurodegenerativa, així com una biografia del fotoperiodista Pep Iglesias que repassa el seu projecte "Projeccions, interiors amb artista".