Notícies

Albert Piñeira, al lliurament dels Premis Literaris de Girona

Foto : Fotògraf: E. Kelele
El vicepresident de la Diputació Albert Piñeira ha assistit aquest vespre al lliurament dels Premis Literaris de Girona, que enguany commemoren el 52è Premi Bertrana de novel·la. A l'acte hi han assistit nombroses autoritats, com ara Quim Torra, president de la Generalitat; Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, i Joan Domènech, president de la Fundació Prudenci Bertrana, entre d'altres.

Albert Piñeira ha destacat en el seu discurs que «ja fa cinquanta-dos anys que Girona va viure el lliurament del primer Premi Prudenci Bertrana de novel·la, en un temps políticament i culturalment difícil, en plena dictadura franquista, amb censura i repressió; però la iniciativa d'aquell grup de ciutadans valents va fer possible el Premi, que avui arriba a la cinquanta-dosena edició i que va ser la gènesi d'aquests Premis Literaris de Girona».

Així mateix, el vicepresident ha assenyalat que els Premis Literaris de Girona «són un crit cultural i social que ens mostra un país ben viu, que defensa les llibertats just en un moment en què, de nou, el Bertrana recorda els vells temps: tenim presos polítics i exiliats. I tanmateix seguim en peu, com s'ha vist durant la Diada Nacional de Catalunya».

El vicepresident de la Diputació s'ha referit als Premis Literaris de Girona com «el principal guardó literari gironí i un dels més destacats del país».

Els Premis Literaris de Girona són un conjunt de premis de literatura en català atorgats anualment (algun dels quals, des del 1968) per la Fundació Prudenci Bertrana.

Els Premis Literaris de Girona d'enguany són:

52è Premi Prudenci Bertrana de novel·la per a La memòria de l'aigua, de Montse Barderi.
42è Premi Miquel de Palol de poesia per a Tocat i enfonsat, de Ramon Cardona Collell.
40è Premi Carles Rahola d'assaig per a La vida aèria, de Ferran Sáez Mateu.
34è Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil per a Kambirí, de Lluís Prats.
25è Premi Cerverí de lletra de cançó per a «Sempre és estiu», de Lildami.
19è Premi Lletra (dues categories):
-    A la millor iniciativa digital sobre literatura catalana, per a Deep Blue Rhapsody, de Maria Farràs, Eulàlia Guarro, Josep Pedrals, Taller Estampa i Carles Pedragosa.
-    A la millor experiència didàctica d'ensenyament-aprenentatge: Booktrailers, del paper a la pantalla, de Raquel Casas.

Llibres premiats, ja a les llibreries de Catalunya

Els canvis introduïts a la convocatòria d'enguany, amb l'avançament del veredicte dels jurats a finals de juny, comporten que demà ja es puguin trobar a les llibreries de tot el país els llibres premiats.

La memòria de l'aigua, de Montse Barderi
Tocat i enfonsat, de Ramon Cardona Collell
La vida aèria, de Ferran Sáez Mateu
Kambirí, de Lluís Prats