Notícies

El president de la Diputació de Girona assisteix a la festivitat de Sant Gil

Foto : Fotos: Eddy Kelele

Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, ha assistit aquest matí als actes que han tingut lloc al santuari de Núria amb motiu de la festivitat de Sant Gil. Ha estat acompanyat per altres autoritats com ara Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Ricard Font, president dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC); Pere Calvet, director general dels FGC; Mònica Santjaume, alcaldessa de Ribes de Freser; o Immaculada Constans, alcaldessa de Queralbs, entre d'altres. Abans dels actes commemoratius, a l'estació de Ribes Vila, Miquel Noguer ha participat en el bateig d'una locomotora amb el nom del polític català Salvador Carrera, que va morir l'any passat i que, entre el 1983 i el 1987, va ser president de la Diputació de Girona. "Va ser un president magnífic. Avui dia, falten molts Salvadors Carrera en el món de la política", ha destacat Miquel Noguer en el seu parlament.   

Les autoritats han assistit a la Missa Solemne, presidida per l'Arquebisbe Joan-Enric Vives, Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, al santuari de la Mare de Déu de Núria. Durant la missa s'ha dut a terme l'actuació de la  Coral Santa Maria de Ribes de Freser. Posteriorment, s'han desplaçat a l'ermita de Sant Gil per assistir a la tradicional ofrena floral i la processó dels pastors amb la Mare de Déu. L'acte ha finalitzat amb un dinar de germanor.

La celebració de Sant Gil, patró dels pastors del Pirineu Oriental, té lloc a la Vall de Núria cada 1 setembre. Es tracta d'una de les celebracions més importants que es duen a terme a la vall de Núria i commemora l'estada de sant Gil a la vall de Núria. Durant tot el dia es celebren diferents actes lúdics i religiosos: l'esmorzar de pastors, la trobada gegantera amb els gegants de Ribes de Freser, Ripoll i Martorell; les sardanes amb la cobla de La Nova del Vallès o la processó dels pastors a l'Ermita de Sant Gil, entre d'altres.

A part de les activitats tradicionals de la festivitat, enguany ha tingut lloc a Ribes de Freser la visita de l'ampliació del vestíbul d'accés a l'estació de Ribes Vila i l'explicació de les novetats i les millores que s'han realitzat aquests últims mesos tant en estacions com en infraestructures, vies i material mòbil de la línia ferroviària del Cremallera de Núria. Tot seguit, a la mateixa estació, s'ha batejat la locomotora amb el nom de Salvador Carrera.