Notícies

Albert Piñeira participa en la presentació de l'Ésdansa 2019

Foto : Albert Piñeira participa en la presentació de l'Ésdansa 2019
Aquest matí, al CaixaForum de Girona, s'ha dut a terme la presentació de la trenta-setenta edició de l'Ésdansa, festival que tindrà lloc al municipi garrotxí de les Preses del 19 al 25 d'agost. Coincidint amb el dia d'inici del festival, l'acte ha comptat amb la participació del vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, acompanyat per Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; Agnès Fàbregas, coordinadora territorial de Joventut a Girona; Gemma Batlle, directora de Banca d'Institucions de Caixabank a Girona, i Pere Vila Frigola, alcalde de les Preses. També hi han participat Roger Casalprim, nou president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, organitzadors del festival; i Núria Feixas, actual directora de l'Ésdansa.

El vicepresident segon de la Diputació de Girona ha esmentat que «ja fa prop de quatre dècades que l'Ésdansa treballa per apropar la dansa d'arrel tradicional al públic». I ha afegit que es tracta d'una dansa més viva i present que mai gràcies «al binomi creació i tradició» que és present a gran part de la programació d'enguany. Precisament aquest és l'objectiu de la trenta-setena edició del festival, que s'ha marcat com a fita posar en relleu els espectacles creatius que exploren nous camins i obren noves vies de treball.

Enguany, el festival acull tres residències: Laia Santanach en residència tècnica per Àer, espectacle que s'estrena en l'Ésdansa 2019 i que l'any passat va aconseguir el premi Delfí Colomé; Miquel Barcelona en residència per [körps], i Roberto Olivan, Magí Serra, Vox Bigerri i Victor Ha per Socarrel. També s'estrenarà NU(e)S, de l'Esbart Maragall, finalista també del premi Delfí Colomé. A més, seguint la línia encetada el 2018, hi haurà una dansa considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: la dansa kochari, d'Armènia. Així mateix, també hi haurà l'actuació d'altres grups internacionals procedents de l'Equador, Corea del Sud, Guatemala, Tanzània i Tahití, entre d'altres.

El festival Ésdansa 2019 continua mantenint l'objectiu d'aproximar aquest tipus de dansa al públic i, alhora, cercar nous espectadors. En l'edició passada, l'any 2018, més de deu mil persones hi van participar i s'espera que la xifra es mantingui i, fins i tot, s'incrementi en l'edició d'enguany.

Ésdansa pretén convidar el públic a participar, ballar i fer viure la dansa d'arrel tradicional, i una de les seccions principals a través de la qual es vehicula aquest fet és precisament l'Ésdansa't, el campus de formació del festival. En aquesta trenta-setena edició, més de dues-centes hores de formació seran impartides al llarg de cinc dies consecutius i distribuïdes en tres línies segons l'edat: el Petit Ésdansa't (de 4 a 12 anys), l'Ésdansa't Jove (de 13 a 16 anys) i l'Ésdansa't (a partir de 16 anys). L'espai s'ha convertit en tot un referent en la formació en dansa tradicional i permet que l'alumnat aprengui tant danses del nostre país com danses internacionals.

El festival va néixer l'any 1983 amb el nom de Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses. L'any 2002, però, es va reestructurar i va passar a denominar-se Ésdansa. Més recentment, l'any 2016, el festival va obrir un període de quatre anys de durada (2016-2019) que té com a objectiu consolidar-se com a referent i punt de trobada del país a l'entorn de la dansa d'arrel tradicional, fita que ja s'està assolint.