Notícies

L'expressió corporal i el teatre dansa protagonitzen el dinovè Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona

Foto : Fotografia: M. Millan

·    El FITAG tindrà lloc entre el 27 i el 31 d'agost a nou municipis de la demarcació, amb Xile com a país convidat

·    Un terç de les trenta-sis companyies que hi participaran és de les comarques gironines

·    S'hi representaran quaranta espectacles i gairebé la meitat són gratuïts

·    Al web www.fitag.cat, ja es poden comprar per cinc euros les entrades per a les funcions de pagament


El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) arriba a la dinovena edició amb nous registres ¿més corporals i contemporanis¿, així com amb la introducció del gènere del teatre dansa. Aquestes són algunes de les novetats que s'han presentat aquest matí, al pati de la Casa de Cultura de la Diputació. També s'hi ha exhibit en directe un fragment d'un dels espectacles d'aquesta edició, Nuestra señora que estás en los suelos, a càrrec de la companyia colombiana El Fuelle. Aquest any el festival tindrà lloc del 27 al 31 d'agost a Girona i a vuit municipis més de la demarcació. Hi actuaran trenta-sis companyies, una dotzena de les quals són de les comarques gironines, i el país convidat serà Xile. En total, s'hi oferiran quaranta espectacles i gairebé la meitat són gratuïts. Les entrades per a les funcions de pagament ja han sortit a la venda, al web www.fitag.cat i a un preu general de cinc euros.

El festival s'ha consolidat com un referent del teatre amateur a escala internacional. Un dels seus valors principals és que ajuda a visualitzar el teatre no professional de les comarques gironines i, alhora, serveix d'aparador per a nous talents de l'escena catalana i internacional. A més, fomenta la convivència i promou l'intercanvi cultural, atenent al fet que les companyies que hi participen provenen de diferents països. Aquest any, hi haurà grups de l'Argentina, el Brasil, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Colòmbia, Geòrgia, Israel, Itàlia, Madrid, Navarra, el País Basc, el País Valencià, Romania, Rússia, Ucraïna i Xile.
 
A la presentació d'aquest matí, hi han participat el vicepresident segon de la Diputació, Albert Piñeira; el tercer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas; la directora territorial del Departament de Cultura a Girona, Carme Renedo; el director del FITAG, Martí Peraferrer, i el director de la Casa de Cultura en funcions, Lluís Freixas. La Diputació organitza el FITAG, amb el suport de la Casa de Cultura, l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social "la Caixa". També hi col·labora el Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), que ofereix als seus socis les entrades per als espectacles a un preu reduït.

«El FITAG ens ajuda a tenir un país ric culturalment, en actuar com a planter de futurs artistes. Demostra que l'amateurisme no està renyit amb la qualitat i el rigor, sinó ben al contrari. És una finestra d'oportunitats al món i d'intercanvi cultural amb altres països. Ens ofereix l'opció de nodrir-nos i de teixir complicitats amb projectes que s'han gestat arreu», ha explicat Albert Piñeira. El vicepresident segon de la Diputació també ha recordat que el festival «obre els canals perquè grups de casa nostra viatgin a altres països» i que «ajuda a posicionar les comarques gironines com una destinació cultural de primer ordre».

Durant els cinc dies de durada del FITAG, diversos espais de la ciutat de Girona serviran d'escenari de les diferents representacions. I, amb una voluntat descentralitzadora, algunes d'aquestes funcions també es traslladaran a Campdevànol, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres. Serà per mitjà del projecte FITAG Municipis, amb el qual aquestes poblacions acullen segones funcions de companyies internacionals i dediquen un dia a promoure que els grups convidats i locals convisquin. Per tot plegat, a més d'acostar el teatre amateur arreu de les comarques gironines, FITAG Municipis acaba esdevenint una acció de promoció turística, gastronòmica i cultural.
 

Dues coproduccions internacionals

La inauguració del festival tindrà lloc el dimarts 27 d'agost, a les 19.00 hores, al Teatre Municipal de Girona. L'espectacle que arrencarà el FITAG serà la coproducció internacional Experiment autoficció, que dirigirà la directora i actriu brasilera Carolina Correa. És un treball de caràcter experimental i basat en l'expressió corporal en què participen una quinzena d'actors de l'Argentina, el Brasil, Catalunya, Colòmbia, Cuba, el Marroc, Portugal i el Salvador. «Els participants en aquesta coproducció faran un treball de creixement molt important com a actors. És un projecte pedagògic i, al mateix temps, ofereix una oportunitat per experimentar el festival des de dins i per conviure amb les persones d'arreu del món que el fan possible», destaca Martí Peraferrer.

La companyia israeliana Teatro de Netanya durà a la dinovena edició del festival una altra coproducció internacional. Serà amb una adaptació de l'obra Tot esperant Godot, del dramaturg Samuel Beckett. L'espectacle serà en castellà i hi participaran actrius no professionals d'Israel i de Catalunya, sota la direcció d'Efraim Barkan.

Per primera vegada, el FITAG inclourà una exhibició de teatre dansa (és a dir, teatre ballat). Aquest és un gènere força insòlit a Catalunya i s'introduirà al festival per mitjà de quatre grups provinents de països de l'est d'Europa: Geòrgia, Romania, Rússia i Ucraïna. Tots aquests espectacles són gestuals i tindran lloc al Centre Cultural La Mercè, entre el 28 i el 31 d'agost, a les 19.30 hores. Tres d'aquestes companyies ¿les de Geòrgia, Romania i Ucraïna¿ també protagonitzaran una marató de teatre i dansa amb fragments dels seus espectacles. Serà el divendres 30 d'agost, a les 22.00 hores, al pati de la Casa de Cultura. Totes aquestes funcions són de pagament (cinc euros).

Torna el Petit FITAG
Aquesta edició es reprèn el Petit FITAG, que és l'espai del festival adreçat a la mainada amb l'objectiu de promoure el teatre amateur des de la infància. Serà amb l'obra Los cuentacuentos de El Chano, de la companyia xilena Teatro al Margen, que es representarà el dissabte 31 d'agost a les 12.00 a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura. L'entrada és gratuïta.

Sèrie de ficció en català
El mateix dia i a la mateixa hora, el 31 d'agost a les 12.00, a l'Aula Magna de la Casa de Cultura, es presentarà el projecte audiovisual De l'escenari a la pantalla. Consistirà en la realització d'una sèrie de ficció en català que tindrà com a escenari Girona, Sant Pol de Mar, Sant Gregori i altres punts de la vall de Llémena. Serà una producció no professional, dirigida pel realitzador català Joan Roura. El cubà Lester Aguilar enregistrarà el treball, que interpretarà el grup de teatre Increixendo, de Sant Gregori, i altres actors no professionals de les comarques gironines. De l'escenari a la pantalla es presentarà al FITAG 2020. 
 
Projecció de grups gironins al món
Es mantenen els convenis amb les entitats teatrals Escenamateur i Corredor Latinoamericano, que permeten que grups de l'Estat espanyol i de l'Amèrica Llatina participin en el FITAG a canvi que, després, grups de teatre amateur de les comarques gironines puguin prendre part en diferents festivals liderats per aquestes organitzacions. De fet, gràcies a aquests acords, companyies de la demarcació han actuat a Mèxic, l'Argentina, Cuba, les Balears, Extremadura i Madrid, entre d'altres.

El teatre amateur, un bàlsam
L'eslògan d'aquest any, «The FITAG Balsamic Theatre», apel·la a l'efecte balsàmic del teatre amateur. «És una medecina que ajuda molta gent a tenir il·lusions i reptes, a omplir el dia a dia i a oblidar les coses que els entristeixen o els estressen. Al cap i a la fi, contribuir a la salut del teatre amateur també és una bona teràpia contra els mals de la nostra societat actual», explica Martí Peraferrer.

Gairebé cent cinquanta sol·licituds
El festival ha rebut aquest any cent quaranta-vuit sol·licituds de companyies d'arreu del món per participar-hi. D'aquestes, la direcció del FITAG n'ha seleccionat trenta-sis. A més de la qualitat, s'ha valorat que les obres puguin ser compreses pel públic general, al marge de la llengua d'interpretació.

El 2018 es va rebre un nombre de sol·licituds semblant per participar al FITAG, de les quals es van seleccionar les de trenta companyies de deu estats diferents. I l'edició va tancar amb xifres rècord: tretze mil espectadors en les trenta-set representacions de teatre amateur que, a més de Girona, es van programar a deu municipis. El país convidat va ser Cuba. Alguns dies la pluja va fer alterar el programa. Però, gràcies a canvis d'escenaris i d'horari, el públic va gaudir igualment de tots els espectacles previstos.

Documentació

DOSSIER FITAG 2019 16/07/2019