Notícies

El Consorci de les Vies Verdes de la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Garrotxa presenten l'estat de la Ruta del Fluvià

Foto : El Consorci de les Vies Verdes de la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Garrotxa presenten l'estat de la Ru
Ahir a la tarda, a la sala de plens del Consell Comarcal de la Garrotxa a Olot, es va presentar l'estat del projecte de via verda Ruta del Fluvià, que unirà les poblacions de Serinyà i la Vall de Bianya, i que permetrà connectar diferents vies de la demarcació de Girona. En la presentació hi van participar Albert Gómez, expresident del Consorci de les Vies Verdes de la Diputació de Girona, i Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa, en funcions.

L'any 2012, el Consell Comarcal de la Garrotxa va elaborar un avantprojecte d'estudi del traçat de la via verda coneguda com a Ruta del Fluvià. Aquesta ruta, que discorre paral·lela al riu Fluvià, es va traçar amb l'objectiu d'unir els diferents trams de via verda existents a la demarcació de Girona, concretament la ruta Girona-Banyoles amb la Garrotxa. Amb aquest traçat, les poblacions de Girona, Banyoles i Olot quedaven interconnectades i s'arribava fins a la Vall de Bianya, cosa que permetia enllaçar amb la coneguda Ruta del Ferro i del Carbó fins a Sant Joan de les Abadesses, a la comarca del Ripollès.

Les dificultats econòmiques dels darrers anys han comportat que aquest avantprojecte no pogués materialitzar-se per manca de finançament, ja que suposava una important inversió per part de diverses administracions públiques. No obstant les dificultats, el Consorci de les Vies Verdes de la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Garrotxa han estat treballant per fer possible aquesta connexió estratègica per a les comarques gironines. Un traçat d'aproximadament 35 quilòmetres de carril bici que, finalment, serà una realitat gràcies al finançament provinent del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, a través del programa «Caminos naturales».

Al Consell d'Alcaldes de la Garrotxa del mes d'abril passat, el president, Joan Espona, va informar els batlles de la possibilitat de finançament que s'obria, a través del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, per fer realitat el projecte Ruta del Fluvià. Així s'iniciaven una sèrie de reunions amb els responsables municipals per tal de detallar i adequar el traçat a la realitat actual i millorar-ne la viabilitat. A partir d'aquí, i amb el consens dels municipis directament implicats, el Consell Comarcal ha iniciat el procés de redacció del projecte definitiu, que inclou l'adjudicació d'un contracte menor per a la redacció del Pla Especial Urbanístic Autònom (PEUA), l'aprovació de l'expedient de contractació del projecte constructiu mitjançant procediment obert i l'adjudicació d'un contracte menor per a la redacció del document ambiental estratègic del Pla Especial Urbanístic Autònom (PEUA) de la Via Verda Ruta del Fluvià.

El projecte de la via verda Ruta del Fluvià, una vegada finalitzat, suposarà una inversió final, provinent del programa «Caminos naturales» del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, d'aproximadament 3 milions d'euros, que, per una part, revertirà en la població local oferint nous espais per practicar el cicloturisme a la comarca i, per l'altra, farà de la ruta un atractiu turístic més, que portarà al territori nous visitants que podran moure's per la demarcació de Girona de manera sostenible i descobrir la comarca de la Garrotxa vorejant el riu Fluvià. A més, amb la feina conjunta del Consorci de les Vies Verdes de Girona i Turisme Garrotxa, es treballarà perquè la Ruta del Fluvià es posicioni com un producte turístic de projecció internacional, aportant un valor afegit a la Garrotxa i a les empreses vinculades al sector turístic.