Notícies

S'inaugura la caldera de biomassa de Vilobí d'Onyar

Foto : Autoria foto: Ajuntament de Vilobí.

·    La nova instal·lació donarà aigua calenta i calefacció a l'Escola Josep Madrenys, a la llar d'infants municipal El Patufet i al pavelló municipal de Vilobí d'Onyar

·    L'actuació ha estat finançada en un 50 % pel programa europeu FEDER, en un 25 % per la Diputació de Girona i en un 25 % per l'Ajuntament de Vilobí d'Onyar, que també assumeix tot l'IVA del projecte


Aquest dissabte, a l'Escola Josep Madrenys, de Vilobí d'Onyar, ha tingut lloc la inauguració de la instal·lació d'una caldera de biomassa. En l'acte hi ha participat Joaquim Felip, diputat de Programes Europeus de la Diputació de Girona, en funcions; Cristina Mundet, alcaldessa de Vilobí d'Onyar, i Joaquim Vivas, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilobí d'Onyar.

La nova caldera, que està situada a la mateixa Escola Josep Madrenys, donarà energia tèrmica renovable per calefacció i aigua calenta sanitària tant a l'escola com a la llar d'infants municipal El Patufet i al pavelló municipal de Vilobí d'Onyar. La instal·lació, que funciona amb estella forestal i té 200 kWt de potència, aportarà un estalvi econòmic anual d'un 65 %. Es calcula que el cost energètic dels tres equipaments públics passarà d'uns 17.000 €      /any actuals a 5.763,18 €      /any.

Així mateix, la posada en funcionament de la nova caldera també ajudarà a impulsar la gestió forestal local, la prevenció d'incendis i la creació de llocs de treball verds, i, principalment, a reduir les emissions de CO2 al medi ambient. Aquesta és una de les accions incloses en el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES), que pretén, l'any 2020, reduir un 24,24 % les emissions respecte a les generades el 2005. L'objectiu és apostar per una economia verda de caràcter local que permeti tant la millora dels boscos com la reducció d'emissions a l'atmosfera.

El cost d'aquesta instal·lació a Vilobí d'Onyar ha estat de 173.752,72 €       (IVA inclòs), dels quals un 50 % ha estat finançat pel programa europeu FEDER (71.798,64 €      ), un 25 % per la Diputació de Girona (35.899,32 €      ) i un 25 % per l'Ajuntament de Vilobí d'Onyar, que també assumeix tot l'IVA del projecte (un total de 66.054,76 €      ).

L'empresa guanyadora de la licitació per a la gestió energètica integral d'aquesta caldera de biomassa ha estat 2Dos Calor & Energia SL, la qual ha dut a terme la instal·lació de la caldera i de la xarxa de calor. A més, subministrarà l'estella i mantindrà tota la instal·lació procurant dur a terme un estalvi mínim d'un 10 % d'energia elèctrica i d'un 5 % d'energia tèrmica. D'aquesta manera, s'aconseguirà una eficiència energètica més gran i s'assegurarà el bon funcionament de la instal·lació durant un període llarg de temps. En l'acte inaugural, l'empresa concessionària de la construcció i el manteniment d'aquesta instal·lació ha dut a terme una breu exposició del funcionament de la caldera i de la seva eficiència, tant energètica com econòmica.

La caldera de biomassa de Vilobí d'Onyar funcionarà amb estella d'origen local i procedent de boscos amb gestió forestal sostenible. Es preveu que tingui un consum d'estella de 22 tones anuals.

L'actuació a Vilobí d'Onyar és una de les vuit que s'han portat a terme a les comarques gironines. Ja s'han instal·lat calderes i xarxes de calor similars amb el FEDER a Bordils, Campdevànol, Cassà de la Selva, Fontanals de Cerdanya, la Jonquera, Sant Hilari Sacalm i Santa Coloma de Farners.

En total, entre el 2018 i el 2020 hi haurà 22 noves instal·lacions a les comarques gironines.


El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)
El FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. En concret, el Programa Operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d'un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l'Estratègia Europa 2020 (EE2020), que fixa el marc general d'actuació cap on s'han d'enfocar els esforços de la política de cohesió europea que  financen els fons estructurals i d'inversió europeus, i la seva transposició a Catalunya.
El FEDER destina a Catalunya, durant el període 2014-2020, 835,6 milions d'euros, dels quals les diverses administracions locals (ajuntaments, consells comarcals, diputacions, consorcis...) poden accedir a uns 172 milions d'euros a través de les convocatòries que la Direcció General d'Administració Local gestiona. Bàsicament se centra en la gestió de l'eix 4 (d'afavoriment del pas cap a una economia baixa en carboni a tots els sectors) i l'eix 6 (de conservació i protecció del medi ambient, així com de promoció de l'eficiència de recursos) del FEDER, en la de la projecció d'especialització i competitivitat territorial (PECT) i en la de vies verdes.

És en la primera convocatòria dels eixos 4 i 6 que la Diputació de Girona ha aconseguit que s'aprovessin quatre operacions, les quals inclouen diversos projectes:

1.    Calderes, xarxes de calor i instal·lacions per a la producció d'estella (operació GO03-000003).
2.    Eficiència energètica de l'enllumenat públic exterior i d'edificis d'entitats locals (operació GO03-000042).


3.    Renovació de museografies de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona (operació GO03-000062).
4.    Xarxa d'itineraris turístics pedalables i vies verdes (operació GO03-000064).

Aquest fet ha permès posar a disposició dels ajuntaments gironins una aportació del FEDER d'uns 6,8 milions d'euros. Així mateix, la Diputació de Girona, per ajudar els ajuntaments a presentar projectes i perquè disminueixin la càrrega de cofinançament, afegeix a l'aportació del FEDER un 25 %.

Segons el projecte «BebiomassGi» de la Diputació de Girona, beneficiari de la convocatòria del fons FEDER de la Generalitat de Catalunya que preveu la instal·lació de les calderes de biomassa, després d'aquesta actuació a Vilobí d'Onyar i a la resta d'indrets on s'ha executat la instal·lació de calderes i xarxes de calor, així com de la construcció de dos coberts de producció d'estella a Ribes de Freser i a Navata, s'espera consumir 9.375 m3 d'estella forestal, dinamitzar una producció d'estella addicional de 7.223 m3 i reduir en un 50 % el risc d'incendi de 2.557 ha forestals de municipis amb elevat risc d'incendi.