Notícies

Tercera edició del festival Amb so de Cobla, a Palamós

Foto : Tercera edició del festival Amb so de Cobla, a Palamós

·    El festival tindrà lloc del 7 a l'11 d'agost a Palamós i inclourà accions prèvies i posteriors per complementar-ne l'oferta

·    Amb So de Cobla presenta tres produccions pròpies per festejar aquesta edició

·    El grup Obeses, el saxofonista Llibert Fortuny i la Big Cat de Música Llatina, així com les cobles Mil·lenària i Principal d'Amsterdam, noms propis de l'edició d'enguany



Aquest matí s'ha presentat, a la seu del Departament de Cultura, a Girona, el tercer Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, una iniciativa impulsada conjuntament per la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Palamós, amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya i de l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós.

L'esdeveniment tindrà lloc del 7 a l'11 d'agost a Palamós i vol donar relleu a la capacitat de la cobla d'atreure un púbic divers amb produccions singulars i de qualitat que mostren perspectives noves, més enllà de la formació clàssica d'onze músics.

La presentació d'aquest matí ha comptat amb l'assistència de Jordi Camps, diputat de la Diputació de Girona en funcions; M. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat; Lluís Puig, alcalde de Palamós; Adrià Bauzó, codirector d'Amb So de Cobla, i Arnau Tordera, cantant del grup Obeses.

En paraules del diputat en funcions Jordi Camps, «la demarcació de Girona compta amb un territori privilegiat que hem de saber preservar i que cal aprofitar per presentar-lo al món i aconseguir que sigui un puntal de la nostra promoció turística. Una de les millors maneres de fer-ho és aprofitant l'excel·lència de la nostra gent i dels esdeveniments de casa nostra, com Amb So de Cobla».

La celebració d'aquest festival se suma de manera notòria al panorama musical que tindrà lloc aquest estiu al Baix Empordà, una comarca que cada vegada pren més importància en aquesta disciplina artística. En aquest sentit, la Diputació de Girona se situa al costat d'iniciatives com aquesta, per fomentar la cultura en general i l'activitat musical en concret a la comarca i, per extensió, a tota la demarcació.

Enguany, la Big Cat de Música Llatina obrirà les funcions prèvies del festival Amb So de Cobla amb una doble actuació. El projecte, liderat pel pianista i compositor Eduardo Tancredi, neix de la voluntat d'un grup de músics professionals llicenciats a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) de crear una gran formació instrumental moderna a partir de materials tant universals com propis de la nostra cultura. La formació explora el repertori modern i el fusiona amb gèneres tradicionals com el joropo veneçolà, el tango argentí, el baiao brasiler, el son montuno cubà o, naturalment, la sardana catalana. Actuarà a Figueres el 10 de juliol, a Banyoles l'11 de juliol i, ja en el marc del festival, a Palamós el 9 d'agost, a les 23 hores, al passeig del Mar. La darrera actuació serà a Lloret de Mar l'1 de setembre a les 21 hores.

Encara prèviament a les actuacions centrals del festival, el 28 de juliol, a partir de les 17.30 hores, al parc de l'Arbreda, tindrà lloc el 51è Aplec de la Sardana de Palamós, amb les cobles Mil·lenària de Perpinyà (en el seu trentè aniversari), Bisbal Jove, Principal d'Amsterdam, Mediterrània i Baix Empordà. Dies més tard, el 7 d'agost, com a obertura del festival, es farà el 19è Memorial Ricard Viladesau, a les 22 hores, de nou al parc de l'Arbreda, amb la participació de les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins. Aquesta iniciativa, que organitza anualment l'Agrupació Sardanista Costa Brava, s'ha convertit en un dels concerts més concorreguts i rellevants de l'any en l'àmbit sardanista.

L'endemà, dijous 8 d'agost, començarà l'activitat pròpiament del festival. A les 20 hores, a l'escenari fix situat al passeig del Mar de Palamós, tindrà lloc el concert de caràcter extraordinari Som, que festeja el norantè aniversari de la cobla La Principal del Llobregat. Aquesta proposta, de tall més clàssic, preludia la primera de les estrenes del festival, a les 23 hores, al parc del Convent dels Agustins, amb la banda Llibert Fortuny Electro Cobla Sound. Es tracta d'una producció, encàrrec del festival, inspirada en la mítica banda del saxofonista Llibert Fortuny _convidat per a l'ocasió_, un dels músics de jazz més destacats i reconeguts del país, líder d'una banda que va revolucionar el panorama del jazz català a principis d'aquest mil·lenni. El seu estil, que mescla jazz tradicional amb elements de la música electrònica, és fruit d'un talent innegable però també d'una dedicació plena i d'unes ganes d'innovar i renovar el panorama jazzístic actual.

El divendres 9 d'agost, a les vuit del vespre, de nou al parc del Convent dels Agustins, arribarà la tercera producció de NewCat, The New Catalan Ensemble, la formació que sota l'alè del pianista i compositor Joan Díaz ha mesclat el so de la cobla amb propostes de fusió entre àmbits _amb Andrea Motis en el seu primer projecte i amb Gemma Humet i Manu Sabaté en la seva producció més ètnica. En aquest cas, NewCat, ampliada per a l'ocasió amb instruments com el flabiol (Xavi Torrent), el fiscorn (Eduard Prats) o la tenora (en col·laboració amb Adrià Bauzó), presenta el seu macroprojecte, Bestiari, a partir del poemari homòleg de Josep Carner i amb les veus solistes de Carles Belda (veu i acordió) i Gemma Abrié (veu i contrabaix). Una proposta per a tots els públics que preludia el que serà, l'any 2020, la commemoració del cinquantenari de la mort del Príncep dels poetes. La jornada finalitzarà, com hem apuntat anteriorment, amb l'actuació de la Big Cat, que presenta el projecte La sardina llatina.

El dissabte 11 d'agost arribarà la producció més trencadora del festival d'enguany, protagonitzada pel grup Obeses _el quartet de música moderna que lidera el cantant Arnau Tordera_, juntament amb la cobla Berga Jove i el cor del grup. Serà a les 23 hores al passeig del Mar (a la zona «petanca») i, segons els seus promotors, és un projecte que «revolucionarà tant l'esfera contemporània com la tradicional». Tal com diuen, es tracta de comprovar «com pot arribar a sonar la formació tradicional catalana interpretant repertori de música moderna o com pot arribar a sonar el repertori tradicional català interpretat per una banda moderna». Al llarg d'un concert d'hora i mitja de durada, les peces més importants de la discografia d'Obeses apareixeran presentades amb un nou i sorprenent arranjament, que signa el mateix Tordera i que sumarà els timbres característics de la cobla al món tímbric de la banda.

El mateix dissabte, prèviament a aquest concert (a les 22 hores), arriba una proposta de caràcter itinerant que és també producció pròpia del festival: ens referim a la Cobla Tropic & Cobosmika, una fanfara inusual amb so de cobla formada per vuit músics. El seu espectacle combina temes propis i versions de música llatina, creant una sonoritat world music que ben segur convidarà els passavolants a ballar, com ja van fer altres formacions de caràcter itinerant en les edicions precedents del festival.

Finalment, seguint l'esquelet de les edicions anteriors, el diumenge 11 d'agost tindrà lloc la proposta que atorga a la dansa tradicional tot el protagonisme; ens referim a l'exhibició de colles sardanistes programada com a fermall del festival, a les 20 hores, al passeig del Mar. Hi participarà Dolç Infern, la colla gran del Grup Sardanista Montserrat de Lleida i la cobla Mil·lenària Fidelíssima Vila de Perpinyà, que celebra trenta anys i ha enregistrat el disc Perpinyà, capital de la sardana (2019).

Amb un pressupost de 90.000 €    , la tercera edició del festival Amb So de Cobla presenta tots els espectacles (inclosa la presentació de la formació, que té lloc entrada la tardor) de manera gratuïta, excepte el concert 19è Memorial Ricard Viladesau, de l'Agrupació Sardanista Costa Brava, que tradicionalment ha estat un acte de pagament.


Més informació
El Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, iniciat l'any 2017, arriba a la tercera edició amb la voluntat de consolidar un projecte inspirat per l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, que acull i impulsa la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, i gestiona l'Ajuntament de Palamós, amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya.

Amb So de Cobla vol transgredir i presentar els instruments de la cobla catalana en nous formats i nous ritmes. Vol obrir-los a tot el ventall de combinacions possibles, amb la intenció de difondre la música de cobla més enllà de les audicions de sardanes i expressar la sonoritat dels instruments de cobla fora de la formació convencional.

Amb So de Cobla busca així obrir-se a nous públics donant rellevància a la música popular i tradicional. L'essencial és el so peculiar, singular, genuí i diferenciat. Amb So de Cobla vol reflectir la vitalitat i la creativitat associades a la sonoritat de la cobla com a formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla tradicional d'onze músics o en les seves múltiples adaptacions i estils. En aquest sentit, resulta clau que sigui Palamós la seu d'aquest festival, atesa la seva llarga tradició sardanista.