Notícies

La Diputació de Girona lliura els dotze premis del concurs fotogràfic a Instagram «Què li passa, al clima?»

Foto : Autoria: #ECTAdapt concurs Instagram
Durant l'any 2018 la Diputació de Girona va posar en marxa el concurs fotogràfic a Instagram «Què li passa, al clima?».

El concurs consistia a publicar, a la xarxa Instagram, fotografies amb les etiquetes #ECTAdapt i #nom del municipi (on s'hagués pres la fotografia) que tinguessin com a motiu el canvi climàtic a l'Espai Català Transfronterer (comarques de Girona i Departament dels Pirineus Orientals).

El concurs és una de les activitats de difusió i sensibilització del projecte de cooperació transfronterera «ECTAdapt: Contribuir a l'adaptació de l'Espai Català Transfronterer als efectes esperats del canvi climàtic», que porten a terme, conjuntament, la Diputació de Girona, el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA) i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, que n'és el cap de fila.

La temàtica de les fotografies havia d'estar relacionada amb els impactes climàtics i els seus riscos (fenòmens climàtics extrems, onades de calor o de fred, sequeres, pujada del nivell del mar, inundacions, neu, incendis, etc.); les seves conseqüències sobre el paisatge, la flora, la fauna, la salut, l'agricultura, el litoral, el turisme, la muntanya, les ciutats, l'aigua, etc., o bé exemples d'accions per adaptar-se i ser menys vulnerable a aquests impactes (accions d'estalvi d'aigua, prevenció de riscos naturals, estalvi de recursos, restauració del medi, etc.), i havien d'haver estat fetes en alguns dels 447 municipis de l'Espai Català Transfronterer.

El jurat, integrat per un representant de cada soci del projecte «ECTAdapt», un tècnic expert en fotografia d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, i una persona externa a la Diputació de Girona i experta en fotografia, va escollir les dotze fotografies premiades (tres per cada estació de l'any 2018) d'entre un total de 1.131. En el concurs hi van participar cinquanta-una persones d'ambdós costats de la frontera i nou en van ser les guanyadores.

La persona guanyadora de cada estació ha estat premiada amb una càmera termogràfica per al dispositiu mòbil, valorada en uns 300 €            . Per tant, hi ha hagut quatre primers premis (tardor, hivern, primavera i estiu).

La segona millor fotografia a Instagram de cada estació de l'any ha estat premiada amb una motxilla amb carregador solar, USB i bossa d'aigua de dos litres, valorada en uns 100 €       .

La tercera millor fotografia a Instagram de cada estació de l'any ha estat premiada amb una estació meteorològica digital i exterior valorada en uns 80 €       .

Les fotografies s'han escollit en funció de la seva adequació a les bases i a la temàtica del concurs (el canvi climàtic i l'adaptació), l'originalitat respecte al conjunt de fotografies presentades i la creativitat i qualitat tècnica.

A cada fotografia s'hi ha associat una breu explicació de quin fenomen climàtic o efecte mostren: «Augment de la temperatura, insolació i nits tropicals»; «Pèrdua d'hàbitats i biodiversitat»; «Cap a una transició energètica per reduir els efectes del canvi climàtic»; «Distribució anormal de la precipitació: sequeres i pluges torrencials»; «La Mediterrània: puja de nivell i de temperatura»; etc.

Les fotografies i l'explicació corresponent, relacionada amb la sensibilització de la ciutadania en relació amb el canvi climàtic i l'adaptació, es poden consultar al web del projecte «ECTAdapt»: www.ectadapt.eu.